čtvrtek 2. února 2012

THE WASHINGTON POST: ŠÉF PENTAGONU SE DOMNÍVÁ, ŽE IZRAEL ZAÚTOČÍ NA ÍRÁN NA JAŘE

David Ignatius napsal do Washington Postu článek, ve kterém stálo to, že ministr obrany USA Leon Panetta vidí útok Izraele na Írán za několik měsíců jako zcela reálný.

Ignatius píše, že podle názoru hlavy Pentagonu, Izrael může zaútočit na íránské jáderné objekty v dubnu, květnu nebo červnu, aby neumožnil Islámské republice převést jáderný program do stádia, kdy je útok nemožný nebo zvláště obtížný. Ve Washingtonu se neustále diskutuje o možných následcích takového útoku. USA, podle všeho, si nepřejí účastnit bombardování íránských jáderných objektů a jsou připraveny vojensky zasáhnout pouze v případě útoku na americké cíle. Adminitrace Baraka Obamy dala izraelské vládě najevo, že je proti bombardování, jelikož úder negativně ovlivní jiné metody tlaku na Teheran, především ekonomické sankce. Bílý dům se ještě nerozhodl, co má dělat v případě izraelského útoku na Islámskou republiku.

Ministr obrany Izraele Ehud Barak dnes přizval světovou společnost k razantnímu postupu proti Íránu, aby nevyrobil jáderné zbraně. Přizval také k vypracování plánů vojenské operace proti Teheranu pro případ, kdy sankce přestanou plnit svůj účel. Vicepremiér Izraele Moshe Ya'alon řekl, že íránci mylně doufají, že ukrytím jáderných objektů pod zemí nebo v horách učinily tyto objekty nezničitelnými. "Vše, co je člověkem vybudováno, může být jim i zničeno".


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/02feb2012/wpost8014.html?fb
FEB 2, 2325, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat