středa 8. února 2012

BARAK PODNĚCUJE IZRAEL K VÁLCE S ÍRÁNEM

Amos Oren, HAARETZ

Válka za nezávislost. Šestidenní válka. Válka Soudného dne. Íránská válka. Takový je seznam nejdůležitějších bitev v dějinách státu, jak se domnívá Ehud Barak. Podle Baraka, stát Izrael stojí před rozhodující bitvou.
Je vskutku zajímavé, že ve vedení státu stojí následovník Ben-Guriona 48. roku, Leviho Eshkola a Mosheho Dayana 67., a Goldy Mey'ir 73. Vojenský náčelník Barak a jeho pomocník ve vládě, Binjamin Netanjahu. Výš než my, řekl Barak, je jen nebe. Nikoliv zákon a vláda.

"Ochranné pásmo", které se formuje kolem Íránu, může omezit možnosti zničujícího úderu na jadernou infrastrukturu tohoto státu, která je rozesetá po obrovském území a je přísně chráněna. Izrael má nový, doteď ve světových dějinách neexistující casus belli, který ospravedlňuje válku za účelem prevence jaderné hrozby. Útok na irácký jaderný reaktor v roce 1981 a bombardování sýrského reaktoru v roce 2007 ukazují, že pokus o odvedení hrozby stůj co stůj přinutil vedení izraelského státu k názoru, že je nutno udeřit na jadernou infrastrukturu dlouho před tím, než "oběť" získá možnost vytvořit jadernou zbraň.

Taková deklaratorní strategie Izraele silně znepokojuje prezidenta USA Baraka Obamu, a také ministra obrany tohoto státu, Leona Panettu, který znovu podotkl, že USA jsou proti možnému izraelskému útoku. Z politického úhlu pohledu, Obama musí přežít do listopadových voleb, poté může znovu přijímat kardinální rozhodnutí v íránské otázce. Barak a Netanjahu mají méně času - doslova několik měsíců, během nichž si přejí zaútočit na Írán.

Barakova prohlášení zní hrubě a jednoznačně. Toto ovlivňuje íránské vedení, kterému mohou rupnout nervy a může se samo odhodlat k preventivnímu útoku. Barak přesně opakuje scénář z roku 1973. Nikdo tehdy nevěřil, že Sadat rozpoutá válku. Důvěra v Baraka také každodenně padá, jelikož ministr obrany pořád vydává hlasitá a duchaprázdná prohlášení. Což je pro něj typické. Můžeme si vzpomenout aspoň na to, když hrozil odchodem z Olmertovy vlády, neodejde-li Olmert sám po zveřejnění zprávy Vinogradovy komise.

Pochybnost o věrohodnosti Barakovych výroků má své opodstatnění. Nicméně tentokrát mohou zapůsobit proti nám.


Materiál připraven podle: http://cursorinfo.co.il/news/pressa/2012/02/06/baraq/
FEB 8/12, 1006, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat