pondělí 27. února 2012

MÉDIA: ARÁBSKÉ NEPOKOJE BYLY INICIOVÁNY NOVINÁŘSKOU "KACHNOU"

Policie se domnívá, že arabské nepokoje, které se odehrály v pátek v Jeruzalémě a které se dostaly až ke Haifě, byly vyprovokovány ultrapravicovými aktivisty. Během několika posledních týdnů na stránce "Naše Chrámová Hora" se publikovaly výzvy k "očištění" svatyně od muslimů a také se mluvilo o záměrů několika aktivistů společně s Moshem Feiglinem vyjít na Chrámovou horu.
Představitelé Feiglina řekli, že zveřejněné na Internetu prohlášení je pouze "kachnou", a požádal o dopadení toho, kdo ho publikoval.

Podle deníku MAARIV, z podezření v podněcování k nenávisti byl zadržen 30letý izraelec.

Hrozby ultrapravicových radikálů v Internetu nezůstaly bez povšimnutí arabských médií a lídry HAMASu, které se obrátili na araby s výzvou "uchránit al-Aqsu". Z důvodu obav, že se situace vymkne kontrole, do starého Jeruzaléma byly povolány posily policie a MAGAVu (pohraniční policie - aut.). Omezení návštěv Chrámové hory muslimy, jak se to obvykle dělá v podvečer židovských náboženských a izraelských státních svátků, a také během arabských nepokojů, se nezavedla. Přístup ke Chrámové hoře byl povolen všem muslimům.

Po páteční modlitbě se situace na Chrámové hoře náhle obrátila. Stovky arabů začaly házet na izraelské vojáky a příslušníky MAGAVu kámeny. Vojáci a příslušníci MAGAVu byli nuceni vzejít na Chrámovou horu a použit slzný plyn a šokové granáty k rozhánění demonstrace. V důsledku zásahu bylo zraněno 11 policistů a 10 účastníků nepokojů bylo zatčeno.


Qatarská televize AL-JAZEERA vedla přímý přenos z Chrámové hory. Během přenosu kazatel mešity al-Aqsa šejk Muhammed Husain poprosil "osadníky, vojáky a policisty", aby nevstupovali do mešity "aby se vyhnuli dalším konfrontacím".

Podle náčelnika Jeruzalémského policejního okrsku gen.-maj. Niso Shachama vojáci a pohraničníci nastolili pořádek v okolí Chrámové hory během půlhodiny. Nepokoje však pokračovaly v jeruzalémské čtvrti Isauia a vedle hrádla Kalandia, kde v důsledku střetu s vojáky byl zabit jeden arabský demonstrant. Podle vojáků, 25letý Talat Ramiyah vystřelil na vojáky z improvizovaného raketometu několik petard. Reakcí na bezprostřední hrozbu se stala střelba na útočníka. Jak informuje tisková služba ZAHALu, vojáci postupovali v souladu s platnými instrukcemi. Na pohřbu Talata Ramiya byly přítomny stovky lidí. Účastníci házeli na vojáky a policisty kámeny a sypali na ně prokletí a hrozby. 9 účastníků nepokoje bylo zatčeno.

Nepokoje byly také zaregistrovány v arabské vesnici Aram (rodná vesnice Talata Ramiyi). Nedáleko Ramallahu a okolo vesnice Bait Ummar arabové házeli kámeny na auta s izraelskými státními poznávacími značkami.

V sobotu 25. února se nepokoje dostaly až ke Haifě. U vjezdu do nemocnie Rambam cca. desítka arabů přepadla dva izraelské vojáky. Izraelci byli zbiti kámeny a kovovými pruty, na hlavě jednoho z nich se snažili vyřezat nápis. Voják také vypráví novinám YISRAEL a-YOM, že když se útočníci snažili na jeho hlavě něco vyřezat, upadl do bezvědomí. Život vojákům zachránili lékaři, kteří slyšeli hluk a vyběhli ven. Arabové, když si všimli, jak k nim běží lékaři, nasedli do aut a odjeli. Jednomu z členů ochrany se podařilo zapsat SPZ auta útočníků.

Rozhlasová stanice KOL YISRAEL informje, že policie zadržela čtyři araby z podezření z útoku na vojáky. Deník MAARIV sděluje, že policie se obává pokračování nepokojů ve městech, kde dominuje arabská populace.



NEWSRU.CO.IL
FEB 26/12, 1719, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat