středa 29. února 2012

ÍRÁN: POKUS O TERORISTICKÝ ČIN V BANGKOKU JE IZRAELSKÝM SPIKNUTÍM

Íránští diplomaté navštívili tři poddané Islámské republiky, zatčené v Thailandu a Malaysii z důvodu podezření z přípravy teroristického činu proti izraelskému velvyslanectví v Bangkoku, informuje FARS s odvoláním na zdroje v ministerstvu zahraničí.
Diplonaté navštívili v thajsku Mohammeda Khazana a Saida Moradiho, a také se sešli se zadrženým v Malaysii Masoodem Sedagatzade. Připomeneme, že včera thajští policisté informovali o zatčení ještě tří občanů Íránu, dvou mužů a jedné ženy z důvodu podezření z účasti na teroristickém útoku v Bangkoku.

Mezitím zástupce ministra zahraničí Íránu v otázkách aziátských států a pacifickooceánského regionu Abbas Araktshi řekl, že doteď není jasné, kdo stojí za událostí v Bangkoki, ktera měla za následek zatčení již šesti íránců. Araktschi prohlásil, že veškeré okolnosti události doteď nejsou vyjasněné, ale nejspíš jde opět o nějaké "izraelské spiknutí" za účelem zhoršit vztahy Íránu s okolními stárty.

14. února v jednom z obytných domů v Bangkoku, v němž žili íránští občané Mohammed Khazan, Sayeed Moradi a Masood Sedagatzade zazněl výbuch, poté všichni tři vyběhli z domu. Snažili se nasednout do taxiku, ale taxikář odmítl je s sebou vzít. V tomto okamžiku na místo události dorazili thajští policisté. Moradi hodil granát směrem k taxikáři, a druhý - směrem k policistům, ale granát odrazil se od stromu a vybuchl u íránce, který v důsledku výbuchu přišel o obě nohy. Zraněni byli i čtyři thajci.

Khazan a Sedagatzade utekli z místa činu. Po nějaké době thajská imigrační policie zatkla Khazana, který nastupoval do letadla, letícího do Malaysie. Sedagatzade byl zatčen v Malaysii při pokusu odletu do Íránu.
Thajské úřady informovaly, že íránci plánovali útoky na izraelské diplomaty s využitím výbušných zařízení malého výkonu (brizance). Analogická výbušná zařízení se použivala teroristy při přípravě přepadení izraelských diplomatů v Delhi a Tbilisi 13. února.


NEWSRU.CO.IL
FEB 29/12, 1119, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat