středa 15. února 2012

USA NEPŘIPUSTÍ, ABY HIZBALLAH MĚL CHEMICKÉ ZBRANĚ

S eskalací nestability v Sýrii mezinárodní společenství je stále více znepokojeno možnou ztrátou kontroly nad syrským arzenálem ZHN (zbraně hromadného ničení - aut.). Základem těchto obav se také stalo vyrabování zásob nejnovějších zbraní během libyjské občanské války.
Představitel Department of the State informoval televizi CBS, že USA nadále bedlivě sledují vývoj situace kolem syrských chemických zbraní. Ten uznal, že Sýrie se může stát zdrojem šiření ZHN. Zdůraznil, že situace znepokojuje Washington a vyjádřil jistotu, že zásoby zbraní jsou pod kontrolou.

Americký diplomat, jehož jméno se neuvádí, sdělil, že změní-li se situace, USA a jejich spojenci udělají vše pro to, aby chemické zbraně se neocitly "ve špatných rukou". Podle otevřených zdrojů, Sýrie vlastní zásoby nervově-paralytického plynu a hořčičného plynu.

Podobné obavy vyvolávají i syrské zásoby přenosných raketově-zenitových (rozuměj: protiletadlových, aut.) komplexů ruské výroby, a také protitankových a protilodních raket. Během libyjských bojů z arzenálu Muammara Qaddafiho zmizely tisíce moderních RZK. Podle předpokladů jejich značná část se dostala do rukou teroristů.

Vicepremiér Moshe Ya'alon sdělil, že Izrael a jeho spojenci sledují situaci v Sýrii a jsou připraveny k tomu, že ZHN a moderní zbraně se mohou dostat do rukou teroristických organizací. Ten zdůraznil, že tento problém je třeba řešit, zdržel se však výroku, že získá-li chemické zbraně HIZBALLAH, Izrael rozpoutá válku. Ministr také sdělil, že Bashar Asad ani v případě svého svržení nebude útočit na Izrael zbraněmi hromadného ničení.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 15/12, 1849, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat