čtvrtek 2. února 2012

ŠÉF AMANU: NA NÁS JE NAMÍŘENO CELKEM 200 TISÍC RAKET

Náčelník izraelské vojenské rozvědky (AMAN) gen.-maj. Aviv Kochavi během svého vystoupení na Herzlijské konferenci, která se konala 2. února,řekl, že Írán má k dispozici obohacený uran ve množství, postačujícím k výrobě 4 jáderných hlavic.
Generál Kochavi řekl, že Írán vyrobil přiblížně 100 kg uranu, který byl obohacen na úroveň 20 %. Tento materiál může být využit pro výrobu čtyř jáderných hlavic po obohacení do úrovně v 90 %. Zdůraznil, že Islámská republika pokračuje v rozvoji vojenského jáderného programu, výroba zbraně potrvá rok od okamžiku přijetí rozhodnutí ji vyrobit. Informovala o tom rozhlasová stanice KOL YISRAEL.



Aviv Kochavi také komentoval revoluce a nepokoje v arábských státech a řekl k tomu, že důvodem nepokojů byla tížívá situace mládeže v těchto státech, a také korupce a zvůle vlád těchto států. Jednim z výsledků nepokojů se stal nástup politického islámu především v takových státech jako Marokko, Tunis a Egypt, ačkoliv demonstrace probíhaly pod sociálně-ekonomickými hesly. Druhým výsledkem těchto otřesů se stalo to, že obyvatelstvo těchto států pociťuje určitou jistotu, zatímco zachovalé režimy oslably.
Podle generála, režimy kolem Izraele se stávají čím dál víc nacionalistickými a islamistickými.

Dění v arábských státech vyostřilo nesrovnalosti mezi Íránem, Tureckem a Saúdskou Arábii, které se začaly prát o vliv na Blížním východě. Turecko klade aktivní odpor Íránu, například podporou Sýrské svobodné armády, která bojuje proti režimu Bashara Asada, íránského spojence. Er-Riyad vojensky intervenoval do Bahrainu a pomohl bahrajnskému králi potlačit vystoupení shiitské opozice. Šéf AMANu také zdůraznil, že ekonomická situace na Blížním východě upadá, což se může odrazit na dalším vývoji celkové situace.
Slabá ekonomika bude dál destabilizovat region, nebudou-li přijata žádná opatření.

Kromě toho gen.-maj. Kochavi řekl, že izraelští nepřátelé, tedy lebanonský HIZBALLAH, Sýrie a Írán namířili na izraelské obce celkem 200 tisíc raket. Podle něj každý desátý dům v Jižním Lebanonu slouží jako skladiště pro rakety nebo raketomety. Tyto rakety jsou schopny zničit cíle v centrálním regionu státu, včetně Tel-Avivu. S posledními údaji nesouhlasí hlava izraelské Kosmické agentury Izhak Ben-Israel, vysloužilý gen.-maj. Ten se domnívá, že počet řížených střel s plochou dráhou letu, které mohou nést ničivé hlavice a mohou spáchat vážné škody, je o hodně méně a sotva převyšuje tisícovku. 
Ben-Israel také dodal, že pro úspěšné čelení hrozbě raketových ostřelů je nutno využít komplexního přístupu, který pracuje současně se systémem protiraketové obrany, zpevněním udržujícího potenciálu a také s přepadením.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/02feb2012/aviv8008.html 
FEB 2, 2311, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat