sobota 18. února 2012

SILNÝ KYBERÚTOK ZLIKVIDOVAL ÍRÁNSKÝ JADERNÝ VÝVOJ ZA POSLEDNÍ 2 ROKY

Téměř 16 tisíc počítačů, obsluhujících jaderné objekty Íránu, bylo nakaženo virem STUXNET. Informovala o tom dnes, 18. února, íránská média s odvoláním na důvěryhodný a vysoce postavený zdroj v íránské rozvědce.
Podle zdroje, tento incident zlikvidoval íránský pokrok v jaderném programu za poslední 2 roky. Následky tohoto útoku doteď nejsou odstraněny. Írán se kvůli mezinárodním sankcím potýká s potížemi s obnovením softwaru. Jak zdůrazňuje Druhý kanál ITV, informace z íránské rozvědky jsou v rozporu s oficiálními tvrzeními Teheranu, podle kterých vir STUXNET byl totálně neutralizován, a následky kyberútoku odstraněny.
Připomeneme, že útok, z něhož Írán obvinil Izrael, se odehral v září 2010. Podle německého IT-specialisty Ralpha Langera, který jako první analyzoval kód viru, použití škodlivého programu bylo srovnatelné s vojenskou operací, leč bez žádných obětí. Langer řekl, že Írán by měl dát všechny počítače nakažené STUXNETem na smetiště, jelikož zbavit se viru je mimořádně složité.

O to více, pokračuje specialista, íránští jaderní vědci musí opravit centrifugy v Natanzei, a možná si pořídit novou turbínu pro busherskou JE. Tohle vše bude trvat minimálně 2 roky. Německý specialista také dodal, že kód STUXNET se skládá z více než 15 tisíc vět, což svědčí o tom, že jeho tvůrce není jednotlivec, ale velký kolektiv "vyvojářů", který může řídit a financovat omezený počet států.



Materiál připraven podle: CURSORINFO.CO.IL
FEB 18/12, 2220, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat