pátek 10. února 2012

NEVYHNUTELNOST OPERACE PROTI ÍRÁNU?


Kongres USA schválil vydělení 81,6 mil. USD na vylepšení charakteristik největší aviabomby, která je ve výzbroji amerického letectva: 13,5 tůnového protibunkerového náboje MASSIVE ORDNANCE PENETRATOR (MOP). Informaci potvrdila představitelka Pentagonu pplk. Elizabeth Robbins.
"Byl to naléhavý požadavek", potvrdila americkým médiím. Konečné hlasování o financování bylo provedeno 7. února. Zhotovitelem zakázky bude nejspíš koncern NORTROP-GRUMMAN, který dokáže vylepšit střelu pro ničení hluboko uložených podzemních objektů.


Naléhavost se kterou bylo toto financování schváleno, umožňuje předpokládat, že USA se opravdu připravují na vzdušný úder na objekty na území Íránu. Jak podotýkají média, rozhodnutí o modernizaci MOP bylo přijato poté, co Írán sdělil, že zahájil proces obohacování uranu nejspíše v komplexu FORDO, což je nedaleko města Kum. Podle některých údajů je komplex ukryt v hloubce 90 metrů pod skalním masivem. Aktuálně by zásah jedné bomby do tak dobře ukrytého cíle nepřinesl žádoucí účinek, je vyžadována modernizace i tak neskutečně silného MOP.

Analytici také předpokládají, že v Íránu existují i méně chráněné cíle, jejichž zničení může odložit jaderný program na neurčito. Takovým je např., největší obohacující kombinát v Natanze, 70 km jižně od Isfachanu. Haly komplexu se nacházejí 20 metrů pod zemí, což je prorazitelné lehčími bombami. Nicméně stále ve hře je možnost, že peníze jsou určeny vojenské lobby, která se snažila využít ozbrojené hysterie k osobnímu prospěchu.


Materiál připraven podle: http://www.newsland.ru/news/detail/id/886912/
FEB 12/12, 2347, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat