čtvrtek 2. února 2012

BARAK: JE NUTNO ZAKROČIT PROTI ÍRÁNU, DOKUD NENÍ POZDĚ

Ministr obrany Ehud Barak během svého vystoupení na Herzlijské konferenci sdělil, že je nezbytně nutné přijmout řadu razantních opatření a zastavit jáderný program Íránu, dokud není pozdě.
Ehud Barak zdůraznil, že na rozdíl od minulých let, dnes již nikdo nepochybuje o ambicích Islámské republiky a o nebezpečí, které bude představovat jáderný Írán pro Blížní východ a jiné staty. Ministr obrany přizval k vypracování plánů vojenské operace proti Teheranu pro případ, kdy jiné sankce přestanou mít svůj vliv.


Hlava obranné administrace mluvil také i o vnitřních problémech Izraele. Jak dokládají stránky ARUTZ-7, Barak vyzval k okamžité reformě politického systému státu. Podle něho, bez takové reformy vlády nemůže provádět nutnou politiku sociální soudržnosti a rovnost práv a povinností. Barak ostře kritizoval nynější systém vládnutí sektorálních stran, a také se vyjádřil proti vnitrostranickým primaries, které vedou jen ke korupci, nehledě na jejich blahodárný účinek. Je nutné umožnit vítězi ve volbách spravování, očištěné od hrozeb ze strany koaličních partnerů. Tím pádem bude možné oddělit vládu od Knessetu, přičemž role parlamentu jakožto orgánu, kontrolujícího činnost ministrů, bude zpevňována.


Ministr také řekl, že připravuje nový návrh zákona, který nahradí Talův zákon. Podle nové iniciativy, ZAHAL určí kategorie obyvatelstva, které budou mít povinnou brannou povinnost, a zbytek projde alternativní službu během 8-12 měsíců, načež se budou integrovat na trh práce. Vojáci s povinnou službou po prvním roce budou dostávat větší plat, který se bude následně blížit minimální mzdě.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/02feb2012/iran8011.html
FEB 2, 2337, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat