úterý 28. února 2012

HIZBALLAH SE NECHCE DĚLIT O ASADOVY CHEMICKÉ ZBRANĚ

Osud syrských zbraní hromadného ničení (ZHN) vyvolává znepokojení nejen na Západě. Jak píše deník EDIOT ACHRONOT, lebanonská teroristická organizace HIZBALLAH se obává, že chemický arzenál jejího syrského vládce bude v rukou povstalců.
Jak se píše v publikaci, důvodem znepokojení HIZBALLAHu se stala skutečnost, že základny se ZHN a raketami, se nacházejí v oblasti bojů vládních jednotek s opozicí. Není jasné, zda režim je schopen uchránit tyto základny před útoky Armády svobodné Sýrie.

Lebanonští bojovníci si nárokují "syrské dědictví" a domnívají se, že získají od Asada zbraňové systémy, schopné změnit poměr sil na severní hranici Izraele. Jde nejen o chemické zbraně, ale i o nejnovější protitankové raketomety, protiletadlové komplexy a protilodní rakety JACHONT.

Připomeneme, že začátkem února 2012 syrská opozice sdělila, že syrská armáda je připravena použít proti obyvatelům Homsu chemické zbraně. Podle jejích informací, vojáci dostávají plynové masky a také granáty a dělostřelecké náboje s otravnými látkami.

Jak řekl koncem minulého týdne americký časopis FOREIGN POLICY, administrativa USA považuje syrské chemické zbraně za základní hrozbu regionální bezpečnosti. USA vyzvaly Irák, Lebanon, Jordánsko a Saúdskou arábii, aby podnikly dodatečná opatření k ochraně hranic.

Jak dokládají zdroje v americké administraci, syrský program je o dost nebezpečnější, než libyjský. Ty také zdůraznily, že na rozdíl od Iráku, nikdo nezpochybňuje to, že Sýrie disponuje arzenálem ZHN. Připomeneme, že před několika týdny představitel velení ZAHALu řekl, že ZAHAL má na zřeteli tu možnost, že se syrské chemické zbraně dostanou do rukou HIZBALLAHu. Ten řekl, že židovský stát bude takový jev hodnotit jako casus belli.

Ministr strategického plánování Moshe Ya'alon vyhodnotil situaci tak, že Asad nepoužije chemické zbraně proti Izraeli. "Jakmile se však dostanou do cizích rukou, bude potřeba řešit tento problém", řekl ministr. Odmítl však hodnotit tuto perspektivu jako důvod k válce a ujistil, že válečný způsob není jediným řešením problému.


NEWSRU.CO.IL
FEB 28/12, 1131

Žádné komentáře:

Okomentovat