úterý 14. února 2012

JULIANI DOPORUČIL VYŠKRTNOUT LIDOVÉ ÍRÁNSKÉ MUJAHEDY Z ČERNÉHO SEZNAMU

Skupina vlivných amerických politiků, k nimž patří i bývalý mayor (primátor - eng., autor) New-Yorku Rudolph Juliani, vystoupila s doporučením vyškrtnou skupinu MUJAHEDEEN HALK (Lidové ířánští mujahedové) ze seznamu teroristických organizací.

Ve svém vystoupení před představiteli íránské opozice Juliani řekl: "Musíme udělat vše pro to, abychom odvrátili transformaci Íránu na jadernou velmoc, bude-li nutné, i vojenskou sílou... Hlavní teroristickou hrozbou dnes není organizace MUJAHEDEEN HALK, která musí být okamžitě vyškrtnuta z teroristického seznamu USA, ale samotná vláda státu" (citace z publikace agentury RIA NOVOSTI).

Dané prohlášení bylo učiněno na probíhající v New-Yorku konferenci, zasvěcené 33. výročí islámské revoluce v Íránu.

Rudolph Juliani, mluvě o nebezpečí jaderných zbraní v Íránu, připomenul také karibskou krizi roku 1962, kdy se SSSR a USA ocitly na hraně jaderného konfliktu. "Chruščov byl racionální osobou, nebyl bláznivým náboženským fanatikem, proto odvedl konflikt od přímé kolize. Ahmadinejad a Khamenei - jsou lidmi iracionálními, proto se jim nesmějí dostat do rukou jaderné zbraně", řekl Juliani.

Bývalého New-Yorského mayora podpořil bývali congressman Patrick Kennedy a bývalý šéf FBI Louis Free. Podle Freeho slov, skupina MUJAHEDEEN HALK byla vnesena do seznamů vyloženě z politických důvodů, "aby americký Department of the State mohl jednat s íránskými mullami.

Nevyškrtne-li administrace prezidenta Baraka Obamy tuto organizaci ze seznamu teroristických organizací, politici účastnivší se této konference budou muset zažalovat Bílý dům.

Organizace MUJAHEDEEN HALK byla vytvořena v roce 1965, jejími úkoly bylo svržení monarchie. Zpočátku vytvořená jako bojová organizace, v roce 2001 prohlásila, že se vzdává ozbrojeného boje. Ale média nejednou spekulovala o možné účasti MUJAHEDEEN HALK na diverzích na íránského území, včetně i íránského jaderného programu.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 14/12, 1156, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat