pondělí 27. února 2012

USA POTRESTALY EGYPT ZA NERESPEKTOVÁNÍ IZRAELE

Objem ekonomické pomoci, poskytované USA Egyptu v rámci dohod v Camp-Davidu, se snížil víc jak třikrát. Jednim z důvodů se stalo "nerespektování Egyptsko - Izraelských mírových dohod".
Ve vyjádření šéfa sekce egyptského MZ pro styk se severní ameriku al-Gundi stojí, že po egyptské revoluci v roce 2011 a sesazení Husni Mubaraka roční objem ekonomické pomoci poklesl z 815 milionů dolarů na 250 milionů. Přitom hlavní podmínkou dalšího poskytování i těchto prostředků USA Egyptu je přísné dodržování dohod mezi Káhirou a Izraelem.



Vojenská pomoc Egyptu ve výši 1,3 mld dolarů také může být zkrácena nebo dokonce zcela zmražena v případě neplnění závazků Káhiry ve vztahu k Izraeli, a také v případě odstoupení od demokratických procesů ve státě.

Al-Gundi komentoval tyto skutečnosti tak, že Washington doteď nemá jasnou pozici ve vztahu ke Káhiře a stále "očekává, k čemu povede nynější přechodné období v Egyptě".

Agentura RIA NOVOSTI vysvětluje, že otázka poskytování finanční pomoci USA Egyptu se za posledních několik týdnů stala důvodem značného ochlazení ve vztazích mezi těmito státy. Podle názoru korespondenta této agentury Alexandra Jelistratova, Washington hrozí ukončěním programu ekonomické podpory Egyptu, nezastaví-li projednání případu nezákonného financování nevládních organizací, které působily na egyptském území. Na lavici obžalovaných se nachází několik desítek cizinců, včetně 19 američanů, kteří řídili NGO a kteří jsou obžalovány z nezákonného hospodaření s prostředky, včetně financování nepokojů.


CURSORINFO.CO.IL
FEB 27/12, 1808, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat