pátek 10. února 2012

USA PŘIPRAVUJÍ VPÁD DO SÝRIE

Neúspěch projektu rezoluce RB OSN o Sýrii staví mezinárodní společenství do nelehké situace, kdy musí vypracovat nový přístup k občanské válce v této zemi. Nehledě na výroky o nepřípustnosti invaze, Pentagon začal vývoj intervenčních plánů.
Jak informuje televize CNN, v současné době se pouze vyhodnocují hrozby a vyčislují se potenciály. Odpovědnost za přípravu operace nese CENTCOM, který v případě nutnosti musí předložit politickému vedení státu hotové plány invaze.



"Pentagon sleduje aktuální dění v Sýrii. Nebude-li brát v úvahu idee a nápady, bude to znamenat, že svůj úkol nezvládá", sdělil televizi CNN zdroj v americkém vedení. Dodal, že aktuálně se pracuje s celou škálou možných variant vývoje: humanitární intervencí počínaje, vojenskou konče. Svojí podporu jedné z variant, i.e. zásobování syrských povstalců zbraněmi, vyjádřil John McCain, republikánský senátor. Aniž by vysvětlil svá slova, ihned vyzval k vytvoření "jednotné koalice", která má spolupracovat na rychlém řešení syrské krize.


Americký Department of State se ihned distancoval od těchto výroků. "Jak prezident, tak i státní tajemník nejednou říkali, že dodávky zbraní do Sýrie nejsou s to vyřešit existující problém", informovala tisková mluvčí Státního departamentu Victoria Newland.

Mezitím, mnozí experti se obávají, že výroky, podle kterých se Sýrie stala posledním bojištěm studené války, se mohou stát reálnými. Experti se domnívají, že lokální konflikt se může transformovat v dlouhotrvající občanskou válku, jíž se budou účasnit 2 protistrany, podporované Moskvou a Washingtonem. Analytici varují před možnou realizací afghánského scénáře, kdy mujahideenové podporovaní USA, vedli dlouhotrvající boje s vojáky Sovětského svazu. Desetiletá ozbrojená konfrontace se stala pro Afghanistán katastrofou.

"Jde nejen o riziko vzniku takové situace. Události se přece ubírají právě tímto směrem. Regionální státy jsou připraveny podpořit opozici. Zbraně se dodávají nejen z Lebanonu, ale i z Turecka a Jordanska, Iráku a Ruska", řekl agentuře REUTERS specialista na blízkovýchodní politiku Andrew Tabler.


Materiál připraven podle: http://newsru.co.il/mideast/08feb2012/syria_a205.html
FEB 9/12, 2359, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat