úterý 14. února 2012

IZRAEL OBVÍNIL ÍRÁN Z ÚTOKŮ NA SVÉ DIPLOMATY

Izraelský premiér Binjamin Netanjahu obvínil Írán ze včerejšího výbuchu auta izraelského velvyslanectví v New-Delhi. Jak informuje AGENCE FRANCE-PRESSE, premiér o tom řekl na setkání s poslanci LIKUDu.
Kromě toho Netanjahu vyjádřil jistotu, že Teheran stojí i za řádou jiných incidentů, jež jsou hodnoceny jako pokusy o vraždu nebo příprava pokusu o vraždu na izraelce, které se odehrály v Gruzii, Azerbajdzanu nebo Thajsku.

Ministr zahraničí Avigdor Libermann ujistil účastníky setkání, že viníci budou určitě dopadeni. "Víme, jak se poznají odpovědni za útoky a víme, jak dopadnout strůjce útoků", řekl ministr.

V důsledku výbuchu izraelského auta v New-Delhi utrpěli zranění 4 lidi. Podle REUTERS, mezi nimi byla i manželka vojenského attaché Izraele a její řidič. Podle jedné z verzí, bomba mohla být připevněna k trupu auta motorkářem. Tentýž den pod autem řidiče izraelského velvyslance v Gruzii bylo nalezeno výbušné zařízení.

Incidentem v Thajsku, o němž se zmínil Netanjahu, se nejspíše rozumí lednové zatčení údajného teroristy lebanonského hnutí HIZBALLAH, který byl obviněn v nezákonném přechovávání komponentů pro tvorbu výbušniny. Jeho zatčení bylo vykonáno na příkaz izraelského velvyslanectví. V lednu v Azerbajdžánu byli zadrženi 2 lidi, kteří jsou podezíráni z přípravy vraždy izraelského velvyslance a místního rábího, jak píše Reuters.

Obvinění zazněla brzy poté, co Teheran prohlásil o podílu Izraele na pokusech o vraždu svých vědců. Nepřímý důkaz íránských podezření poskytli nejmenovaní američtí úředníci, podle nichž za likvidací íránců stojí agenti MOSSADu.

Jak informuje REUTERS, Írán již odmitl svůj podíl na včerejších událostech.


Materiál připraven podle: LENTA.RU
FEB 14/12, 1109, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat