středa 15. února 2012

MÉDIA MLUVÍ O "OPERAČNÍ ALIANCI" ÍRÁNU A AL-QAEDY

Teheranská vláda a mezinárodní teroristická síť AL-QAEDA, vedená Aimanem az-Zavahirim uzavřely smlouvu o tzv. "společných operačních aktivitách", a to na pozadí toho, že světová společnost se vážně obává opakování velkých teroristických činů na území Evropy jako akt pomsty za vraždu Bin Ladina. Informuje o tom SKY NEWS s odvoláním na vlastní informované zdroje.Podle těchto zdrojů v rámci již proběhlých dohod, platných od roku 2009, Írán již zásobuje AL-QAEDu moderními výbušninami, a také financuje, trénuje teroristy a zajišťuje jejich bezpečnost. Nicméně, právě teď taková spolupráce vyšla na jinou, operační úroveň.

Nehledě na to, že řada západních rozvědek se staví skepticky k takovýmto zprávám, USA vyjadřují znepokojenost o jejich vztazích, a dokonce vyčlenily 10 mil. dolarů na získání intelu ohledně lídra AL-QAEDy v Íránu Izaddina Al Aziza Halila, který je také znám pod přezdívkou Yassin as-Suri.

Americká rozvědka předpokládá, že míra vlivu 30-letého As-Suriho je srovnatelná s duchovním vlivem Mully Omara, lídra talibanců v Afghanistánů. Velká suma prostředků byla vyčleněna na sledování samotného Az-Zavahiri, za jehož hlavu byla stanovena cena 25 mil. dolarů.

SKY NEWS tvrdí: Írán odvětil na americkou iniciativu tím, že poskytl As-Surimu stálou ochranu a nepřál si, že v případě zatčení informace o spojení režimu ajatoll s teroristy se stala známou Washingtonu.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 15/12, 2025, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat