středa 8. února 2012

PROČ RUSKO A ČÍNA DOVOLILY ASADOVI VRAŽDIT SYŘANY?



Redakční článek, HAARETZ
Veto Ruska a Číny na projekt rezoluce Rady bezpečnosti OSN v sýrské záležitosti znamená to, že prezident Asad může i nadále bezmezně pokračovat v masovém vraždění svých spoluobčanů. Toto veto názorně ukazuje, nakolik chábou ochranu poskytuje mezinárodní společnost národům, které se snaží zbavit se vlády svých diktátorů.
Rusko a Čína zablokovaly rezoluci RB OSN, nehledě na řež ve měste Homs, nehledě na to, že jiné členské státy RB OSN souhlasili s pozměňovacími návrhy Moskvy a Pekingu. Není to jen plívnutí do tváře sýrských občanů. Podobné akce jen činí tyto státy spolupachateli zločinu, namířeného proti sýrskému národu.

Představitelé sýrské opozice dlouho čekali, než se obrátili na mezinárodní společenství za pomocí. Zpočátku, stejně jako jejich kamarádi v Egyptě, dlouho předpokládali, že dialog s existujícím režimem povede k vážným reformním krokům, které budou odpovídat potřebám syřanů. Ale místo dialogu se jim dostalo jen nových vražd a bombardování.


Liga arábských států také neodsoudila události v Sýrii hned. Podnikla však krok, který nemá obdoby: vyloučila Sýrii z této organizace. LAS také zavedla ekonomické sankce proti Damašku. Přitom arábské státy nechaly prezidentu Asadovi poslední šanci, kdy mu nabídly regulaci krize pomoci speciálních prostředníků, kteří museli objektivně vyhodnotit tuto situaci. Asad tuto nabídku s opovržením odmítl.

Státy Západu se omezovaly pouze na odsuzování a diplomatické sankce, ospravedlňujic svojí nečinnost tím, že údajně čekají na oficiální rozhodnutí LAS. Jako kdyby protiakce proti krvavému diktátorovi vyžadovala zvláštního svolení sousedících států.

Je těžko si představit přesvědčivé argumenty, odůvodňující blokování rezoluce RB OSN. Daná rezoluce byla vytvořena se vší opatrností, nebyla v ní obsažena ani výzva k odstranění Asada pomoci zahraniční intervence.

Jediné vysvěltení, které může napadnout, je snaha Moskvy a Pekingu nedopustit Západ kontrolovat "arábské járo". Kvůli geopolitické hře se obětují desítky tisíc lidských životů. Zbývá jen doufat, že státy Západu společně s LAS dokážou maximálně operativně vypracovat novou, mnohem agresivnější politickou strategii, která ukončí krvavou vakhanálii režimu Bashara Asada.


Materiál připraven podle: http://cursorinfo.co.il/news/pressa/2012/02/07/asad/
FEB 8/12, 2158, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat