neděle 26. února 2012

IZRAEL MÁ NOVOU ÚČINNOU ZBRAŇ


Izrael vytvořil novou protibunkerovou aviabombu MPR-500 ráží 500 pounds (227 kg), jak informuje STRATEGY PAGE. Tento náboj je schopen pronikat do betonu do hloubky jednoho metru nebo probíjet čtyři betonová překrytí, každé o tloušťce do 200 mm.
Při výbuchu MPR-500 se rozlétají tisíce střepů, které mohou porazit živou sílu protivníka v průměru do sta metrů.


MPR-500 je volnopadající bombou, která může být konvertována do řízeného (korigovaného) náboje, a to instalací speciálního zařízení, neboli converse kit. USA vyrábí konverzní kity pro bomby s volným pádem JDAM pro náboje ráže 500, 1000 a 2000 poundů. Výběr ve prospěch náboje nepříliš velké ráže byl udělán proto, že letadla při jejím použití mohou nést víc takových bomb.

Dříve se uvádělo, že se vývojem náboje zabývá izraelská společnost TAASIYA TZVATIT (IMI). Nový nábor izraelské vzdušné síly chtějí zapojit do výzbroje stíhaček F-35 LIGHTNING II, 20 ze kterých bylo pořízeno vládou Izraele v říjnu 2010.

Jak se uvádí dále, při vývoji MPR-500 se zohlednily údaje o stavbě bunkerů a upevnění na území Jižního Lebanonu, některé z nich se nacházely uvnitř civilních objektů: domů a škol. Tyto stavby vznikaly pod vedením HIZBALLAHu. K ničení těchto opevnění Izrael pořídil u USA několik tisíc bomb SDB, které mohou probíjet až půlmetrovou vrstvu betonu. Dříve experti uváděli, že MPR-500 mohou být použity izraelskou armádou k ničení íránských jaderných zařízení, v případě operace Izraele proti Íránu.



Materiál připraven podle: CURSORINFO.CO.IL
FEB 26/12, 0104, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat