středa 15. února 2012

LIBERMAN: IZRAEL NENECHÁ ÚTOK V NEW-DELHI BEZ ODVĚTY

Vicepremiér a ministr zahraničí Izraele Avigdor Liberman se příští týden sejde s ministrem zahraničí Gruzie Grigolem Vashadze, který přijíždí do Izraele s oficiální návštěvou. Základní otázkou k diskuzi budou bezpečnostní témata.
13. února večer, hlava izraelské diplomatické administrace jednal s velvyslanci v Indii a Gruzii. Podle něj, tyto události nejen nepodkopaly jejich morálku a motivace, ale také i zpevnily odhodlanost plnit své povinnosti, nehledě na jakékoliv hrozby.

Tentýž den ministr zahraničí Indii Somanahalli Malaia Krishna zavolal Avigdoru Libermanovi, aby vyjádřil svoje znepokojení v souvislosti s teroristickým útokem proti izraelskému velvyslanectví v New-Delhi. Ten ujistil, že Indie udělá vše pro to, aby viníci byli dopadeni a potrestáni. Do Indie přijela speciální skupina představitelů izraelského ministerstva zahraničí a bezpečnostních služeb, která se bude podílet na vyšetřování teroristického útoku.

V důsledku teroristických útoků v New-Delhi a pokusu o útok v Tbilisi ve všech izraelských zastupitelstvech ve světe úroveň připravenosti je nejvyšší. Během jednání Libermana s pracovníky MZ, byly vypracovány nové instrukce zajištění bezpečnosti izraelských diplomatických misí v zahraničí. Zvláštní bezpečnostní opatření ochrany velvyslanectví a konzulátů budou přijaty ve státech, v nichž platí režim bezvízového styku s Íránem. Je třeba zdůraznit, že cca. před rokem byl zrušen vízový režim mezi Íránem a Gruzií.

V rozhovoru s izraelskými médii Avigdor Liberman podotkl, že je přesně známo, kdo stojí za teroristickým útokem v New-Delhi, a Izrael nehodlá tuto skutečnost nechávat jen tak. "Není náhodou, že tyto útoky se odehrály právě ve výročí jednoho z lídrů HIZBALLAHu Imada Mugnii. Írán vždycky kooperuje s HIZBALLAHem. Není to poprvé, co se izraelský diplomatický korpus nachází na frontové linii. Bohužel, máme hořkou zkušenost s útoky v minulosti, proto jsme byli připraveni. Právě díky tomu se nám podařilo odvrátit útok v Tbilisi a zmírnit škody. Boj s terorismem - není jen mottem. Je to naší každodenní realitou", řekl Avigdor Liberman.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 15/12, 1933, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat