čtvrtek 16. února 2012

KRÁTCE PŘED TERORISTICKÝM ÚTOKEM NEW-DELHI NAVŠTÍVILA IZRAELSKÁ DELEGACE, PŘITOMNÍ BYLI I ZÁSTUPCI MOSSADU

Hlava izraelské služby vnější rozvědky MOSSAD Tamir Pardo navštívil hlavní město New-Delhi několik dní před teroristickým útokem proti izraelským diplomatům a sešel se s vedením indické rozvědky. Píšou o tom ve čtvrtek 16. února zahraniční a izraelská média s odkazem na deník TIMES OF INDIA.
Ve zprávách se zdůrazňuje, že ani izraelské, ani indické speciální služby neměly žádné informace o připravovaném atentátu. O to více, během setkání s kolegy Pardo sdělil, že se izraelci v Indii cítí ve větším bezpečí, než v Turecku, na Kavkaze či v Latisnké americe.

Během své návštěvy izraelská delegace pod vedením hlavy MOSSADu diskutovala o možnosti útoku íránců na izraelské objekty, ačkoliv hrozba teroristického útoku v New-Delhi nebyla zjevnou. TIMES OF INDIA také informuje, že náměstek izraelského velvyslance v Indii Yael Vilan a hlava bezpečnostní služby velvyslanectví Shahar Gal Nero 1. února poslali dopis indickým policejním orgánům, v němž poukazovali na možnou hrozbu teroristických útoků proti izraelcům. Odůvodňovali takovou obavu tím, že se blížilo výročí likvidace lídra HIZBALLAHu Imada Mugnii a vraždami íránských vědců, z nichž Teheran obviňuje Jeruzalém.

Noviny také zdůrazňují, že žádné konkrétní informace tento o připravovaných teroristických útocích v Indii v tomto dopisy zmíněny nebyly.

Indické policejní orgány pokračují ve vyšetřování teroristického útoku. Za posledních 24 hodin bylo zatčeno a následně propuštěno na svobodu 6 podezřelých. Kriminalistická expertiza provedená izraelskými specialisty ukázala, že k provedení útoku se využilo nálože o velikosti cihly, která byla vytvořena podle dřív nevídané v Indii technologie. Taková technologie by vyžadovala velkou zkušenost v pyrotechnické oblasti.

Vyšetřovatelé nevylučují, že bezprostředním realizátorem útoku byl někdo z žoldnéřů, který prošel výcvikem v pákistánských teroristických táborech, jelikož lebanonský HIZBALLAH (která mohla za tento útok podle předchozí verze) nemá stálou základnu v Indii.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 16/12, 1248, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat