úterý 14. února 2012

TERORISTICKÉ ÚTOKY PROTI IZRAELCŮM V ZAHRANIČÍ POKRAČUJÍ

Teroristické útoky proti izraelcům v Gruzii a Indii jsou jedním z hlavních témat dnešních izraelských médií. Na hlavních strnách novin se zveřejnilo varování: podle hodnocení expertů, vlna terorů proti izraelským diplomatům a izraelským objektům v zahraničí bude pokračovat.
Deníky EDIOT AHRONOT, HAARETZ a MAARIV píšou, že izraelští experti, po prostudování dvědeckých výpovědí a kriminalistických závěrů, dospěli k závěru, že za útoky na izraelské diplomaty v Indii a Gruzii mohou místní teroristické organizace, jejichž činnost je koordinována íránskou rozvědkou a jsou pomstou za likvidaci jednoho z vůdců HIZBALLAHu Imada Mugnii (zavražděn před 4 léty, v noci na 13. února 2008).

Experti také dospěli k závěru, že výbušné zařízení pod autem jednoho z pracovníků izraelského velvyslanectví v Gruzii, bylo namontováno profesionálem. Přitom zdůrazňují, že nejde o nějaký "unikátní typ výbušného zařízení, s nímž se dříve nesetkávalo". Izraelští experti jsou přesvědčeni, že po jejím pečlivém studiu dokážou poznat autora.

Deník EDIOT AHRONOT píše, že experti mají nedůvěru vůči informacím o tom, že "černý motorkář" připevnil bombu k autu, v němž se nacházela manželka náměstka ministra obrany v Indii, za jeho jízdy. Domnívají se, že výbušné zařízení bylo připevněno ke dnu auta ještě před tím, než vyjel.

Média připomínají, že před nedávnem byly odvráceny teroristické činy proti izraelcům v Azerbajdžánu a Thajsku. Politický komentátor deníku MAARIV zdůrazňuje, že včerejší události jsou ještě jednou připomínkou o tom, že válka mezi izraelskými bezpečnostními sílami, íránskou rozvědkou a HIZBALLAHem se již mnoho let vede za izraelskými hranicemi.

Ve spojitosti s hrozbou nových teroristických činů Ministerstvo zahraničí zkrátilo úřední hodiny izraelských zastupitelstev za hranicí, a také zkrátilo počet úředníků na pracovních místech.

Manželka náměstka ministerstva obrany Izraele Tal Yeshua-Koren, která byla středně těžce zraněna v důsledku teroristického útoku, se stále nachází v nemocnici Delhi. Její rodiče, kteří žijí v Izraeli, si přejí, aby se vrátila domů a pokračovala v léčbě a rehabilitaci. Sama manželka řekla, že "měla štěstí", poněvadž auto nevybuchlo cestou ze školy, poněvadž její děti by byly s ní v tom aute.

Indické úřady informují, že vyšetřování okolností teroristického útoku stále pokračuje, ale žádná obvinění proti Íránu zatím nepozvedla. Oficiální Teheran odmítl obvinění ze strany izraelského vedení. Ráno 14. února v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RESHET BET, ministr rozvědky Dan Meridor znovu řekl, že za teroristickými útoky stojí lebanonský HIZBALLAH, úzce spolupracující s íránskými speciálními službami, a byly akcemi pomsty.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 14/12, 1030, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat