úterý 28. února 2012

MOSHIACH OI! - TORAH HARDCORE!

Tento týden nabízím trochu hudby, ovšem hodně netradiční - půjde o židovskou punkovou kapelu MOSIACH OI!. Hned se na úvod zmíním, že sdílení kompozicí z MySpace, na kterém kapela má svůj profil, na BlogSpot, bohužel nejde, takže některé písničky jsou na naší facebookové stránce.
Na první pohled by se zdalo, že si někdo dělá legraci z Tóry a základních židovských hodnot. Není tomu tak: členové této kapely jsou těžce věřící a samozřejmě - židé. Svůj styl označují za Torah-hardcore; toto označení přinesl jeden z členů kapely - Yishai, jehož životní filosofií je straight edge (tedy život bez alkoholu, tabáku a drog, extrémnější podoby dokonce vyznávají i zákaz pohlavního styku) vegan (o něco extrémnější forma vegetariánů).

Kapela se však nesnaží mít pouze "židovské zabarvení" tak, jako ostatní punkové kapely, které pouze mají texty na židovská témata. Menashe Yaakov, zpěvák a frontman kapely, tvrdí, že kapela je pro ně jakýmsi výrazem jejich náboženských konceptů. Jejich texty jsou o Shabbatu, varování před "loshon hara", o studiu Tóry a modlení se Moshiachovi.
Jak řekl Heebnvegan, který s nimi prováděl rozhovor, "Tóra je jejich barvou, a punk - jejich plátnem". Výborně to potvrzuje i výrok Yishaie: "My máme rádi Tóru a Hashema, toto je náš šálek kávy. Já používám punkrock k tomu, abych tu svojí lásku vyjádřil".

A právě v tohle je jejich originalita.

Aktuálně kapela má 2 alba:
Better Get Ready (2009)
1. Baruch Hashem
2. All Praise
3. Shabbos
4. We Want Moshiach Now
5. Yetzer Hara
6. I Wanna Learn Torah
7. Amalek
8. This Is My G-D
9. Hashem S'fasai Tiftah
10. Better Get Ready
11. Avoda Zara
12. I Love Torah
13. Am Yisroel Chai
14. Shema Yisroel
15. Moshiach Oi!


 This World Is Nothing (2011)
1. Intro
2. This World Is Nothing
3. The New Song
4. Throw Away Your Brain
5. Avraham Was A Punk Rocker
6. The Petek
7. Torah of Moshe
8. Yetzias Mitzrayim
9. Got Nothing On Me
10. Yerushalayim
11. Eliyahu haNavi
12. Smash Your Idols
13. To Zion


Video: Got Nothing On Me


Za pomoci Heeb'n'Vegan
FEB 27/12, 1122, Z.G.











































































Žádné komentáře:

Okomentovat