neděle 26. února 2012

MAAE: ÍRÁN OBNOVIL OBOHACOVÁNÍ URANU, MISE EXPERTŮ SE NEZDAŘILA

Představitelé Mezinárodní agentury atomové energie (MAAE) připravili konfidenciální report o neúspěchu mise expertů. V tomto reportu se mluví o tom, že Írán náhle obnovil práce na obohacování uranu.
"Agentura stále má vážné obavy o možných vojenských komponentech jaderného programu Íránu", uvádí se v dokumentu.

Podle expertů MAAE, Írán výrazně rozšířil činnost na jaderném komplexu v Natanze a zvýšit objemy prací v podzemním jaderném objektu Fordo. V Natanze jsou v provozu 52 kaskadů, každý ze kterých má cca. 170 centrifug. Pro srovnání je třeba uvést, že v listopadu loňského roku v provozu bylo jen 37 kaskadů. Ve Fordu obohacováním uranu do 20 % se zabývají 700 centrifug a připravuje se start další stovky. Experti již dříve sdělili, že delegace MAAE se již dvakrát snažila o prohlídku objektu v Parchinu a dvakrát narážela na odpor.


Podle MAAE, práve v Parchinu se může uskutečňovat vývoj jaderných zbraní. Odpovídající report byl připraven začítkem listopadu 2011. Teheran kategoricky odmítl závěry tohoto reportu, ale odmítá připustit inspektory ke kontrole.

V reportu MAAE se mluví o tom, že od začátku roku 2010 v Íránu bylo vyrobeno cca. 110 kg uranu, obohaceného do úrovne 20 %. Pro vytvoření jaderné bomby je potřeba cca. 250 kg.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 26/12, 0028, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat