čtvrtek 16. února 2012

ZAHAL ZATKL PALESTINKU, PROPUŠTĚNOU V RÁMCI "SHALITOVA OBCHODU"

Jak informují palestinská média, v noci na 16. února vojáci ZAHALu zatkli ve vesnici Barkin 30-letou Hanaa ash-Shalbi. Žena, která si odpykávala 2-letý administrativní trest, byla osvobozena v rámci tzv. Shalitova obchodu.
Ještě předtím bezpečnostní služby Izraele zadržely dvojici aktivistů od HAMASu, kteří se po propuštění vrátili k teroristické činnosti. Mezi nimi je 36-letý Aiman Sharuna, který byl odsouzen ke 38 rokům odnětí svobody za účast v beer-shevském teroristickém útoku v roce 2002, během něhož bylo zraněno 18 lidí.

Izrael toto vyhodnotil jako hrubé porušení podmínek propuštění, jelikož vláda státu od počátku tvrdila, že ti, kdo se vrátí k teroru, se vrátí za mříže, aby vykonali trest, který jim byl vyměřený. Tím pádem Sharuna musí odpykat ještě 27 let.

Představitel Hnutí islámského odporu Sami Abu-Zuhri vyzval Izrael k okamžitému propuštění zadržených, a pohrozil "zionistům" odvětou. Řekl, že opakované zatčení je v rozporu s dohodou o výměně zajátců a obrátil se na Egypt, jako garanta dohody, aby do situace vstoupil. Na to, že mnozí propuštění bojovníci se vrácí k teroru, představitelé izraelských speciálních služeb upozorňovali již v lednu. Zdůraznili, že teroristické skupiny se nevzdávají pokusů realizace plánů na únos nebo zavraždění izraelského občana, aby mohli "jednat" s izraelskou vládou.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 16/12, 1334, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat