úterý 7. února 2012

KYBERNETICKÁ VÁLKA: SAÚDŠTÍ HACKEŘI SE POKUSILI NABOURAT STRÁNKY YNET A KALKALIST

7. února hackeři ze Saúdské Arábie se pokusili opět udeřit na izraelské stránky. Terčem útoků byly zvoleny stránky nejpopulárnějšího zpravodajského serveru YNET a stránky deníku KALKALIST.
Rozhlas KOL YISRAEL tvrdí, že podle programátorů napadených stránek, poruchy ve fungování YNETu a KALKALISTu se podařilo odstranit docela rychle, ale samotný útok byl víc promyšlený, než ty předchozí. Připomeneme, že 3. února byla vydána zpráva, že mezinárodní hackerská skupina TEAM POISON, která se účastní antiizraelské kampaně OpFreePalestine řekla, že zveřejnila k otevřenému přístupu údaje kreditních karet a adresy elektronické pošty 26 tisíc izraelců. Jak se později ukázalo, tyto kreditky byly staré, takže nevznikla žádná škoda.


Za poslední měsíc se Izrael stal objektem masivních hackerských útoků. Terčem útoků se staly stránky velkých izraelských společností a organizací, a také databáze komerčních stránek, které umožňují placení platební kartou. Mezi oběťmi útoků jsou také stránky novin HAARETZ, nemocnic ASUTA a SHIBA, letecké společnosti EL-AL, tel-avivské burzy cenných papírů, balneologického centra HAMEI GHAASH a některých komerčních bank. Mimoto, hackeři zveřejnili údaje několika desítek tisíců platebních karet občanů, což donutilo banky k okamžité výměně karet na nové.

Saúdský muftí Abd al-Aziz Tarifi vydal fatvu (náboženské nařízení), které povoluje použití ukradených údajů. Tarifi to odůvodnil tím, že kreditní karty nebyly vydány islámskou bankou nebo bankou muslimského státu, proto se smějí používat nehledě na to, že byly získány protizákonně. Již dříve kuvajtský imam Tariq al-Suaidan vyzval muslimy ke "kyberjihadu" proti "zionistickému nepříteli". V noci na pondělí, 6. února, hackeři ze skupiny ANONYMOUS nabourali poštu prezidenta Sýrie, a široké veřejnosti se tak dostal obsah stovek dopisů z Asadovy kanceláře včetně dokumentu, který pojednává o přípravě k rozhovoru s vedoucí televize ABS Barbarou Walters.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/07feb2012/hakerim8017.html?fb
FEB 7, 2323, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat