čtvrtek 16. února 2012

EUROPARLAMENT VYZVAL RUSKO K ZAVEDNÍ MORATORIA NA DOVOZ ZBRANÍ DO SÝRIE

Evropský parlament přijal 16. února rezoluci o vnitřní a vnější politice Ruské federace. Základní otázky, jichž se dokument týká - prezidentské volby a pomoc, kterou vykazuje Asadovu režimu Moskva.
Rezoluce vyzývá Rusko k okamžitému zavedení moratoria na dovoz zbraní a vojenského zařízení do zapálenou občanskou válkou Sýrie. Europarlament vyzývá Rusko k připojení k mezinárodnímu konsenzu a umožnit Radě bezpečnosti OSN přijmout opatření ve zvládnutí sýrské krize.

Europarlament připomenul také i využité Ruskem a Čínou právo veta, aby se rezoluce požadující odstoupení prezidenta Asada nepřijala a vyzývá Moskvu k "zodpovědnému přístupu ke svým závazkům podpory míru a bezpečnosti po celém světě".

EP také vyzval ruské úřady k zabezpečení provedení svobodných a demokratických voleb ve svém státě, kteřé umožní rovnou účast všem kandidátům. V rezoluci mj. stojí, že volby do Státní dumy provázela četná narušení.

EP odsoudil odstranění kandidáta Grigorije Javlinského od účasti v prezidentských volbách. "Osdstranění demokratických kandidátů od účasti ve volbách podkopává politickou konkurenci a pluralismus", stojí v dokumentu.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 16/12, 1411, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat