úterý 28. února 2012

PALESTINCI HROZÍ UKONČENÍM SPOLUPRÁCE S IZRAELEM

Palestinská administrace hrozí ukončením spolupráce s Izraelem v ekonomické sféře a oblasti bezpečnosti. Deník AL-QUDS AL-ARABI o tom informovali vysoce postavení představitelé Palestinské autonomie.
Tajemník výkonné komise PA Yaser Abd Rabbo řekl, že palestinské vedení může ukončit veškero spolupráci s izraelskou stranu na protest proti výstavbě v izraelských osadách a ve Východním Jeruzalémě. Ten také dodal, že rozhodnutí ještě není přijato, ale všechny možnosti zůstávají ve hře. Hana Amira, jiný představitel výkonné komise PA, dodal, že předseda PA Mahmud Abbas, který je práve teď na zahraniční cestě, hned po svém návratu do Ramallahu hodlá obrátit na premiéra Izraele Binjamina Netanjahua s jasným požadavkem ohledně obnovení mírových jednání. Hlavní námitka palestinské strany se vztahuje k "izraelskému porušení závazků", které ohrožuje celý mírový proces. Na odpovědi izraelské strany budou záviset další kroky PA vůči Izraeli, tedy i pokračování spolupráce.



Podle jiných zdrojů, vedení PA také zvažuje možnost pokračování boje za uznání "státu Palestina" v mezinárodních instancích, včetně různých agend OSN. Ve hře je i možnost "národního mírového povstání".

Spolupráce palestinské administrace s Izraelem v bezpečnostní sféře je určeno dohodami v Oslu.


Mahmud Abbas dnes, 28. února, přijel do Turecka, na setkání s ministrem zahraničí Ahmetem Davutoglu, premiérem Rejepem Tayipem Erdoganem a prezidentem Abdallahem Gyulem.

Izraelské vedení zatím hrozby palestinské strany nekomentuje. Ještě dříve však premiér Netanjahu odsoudil výroky Mahmuda Abbasa na Jeruzalémské konferenci v Dochu. Palestinský lídr obvínil izraelskou vládu v "judaizaci" hlavního města na úkor muslimů a křesťanů. Netanjahu zareagoval tím, že Abbas de facto otevřeně vyzývá k násilí, což kontruje mírové tendenci Izraele.

NEWSRU.CO.IL
FEB 28/12, 1747, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat