pondělí 27. února 2012

POSLANKYNĚ HANIN ZOABI VS. STÁT IZRAEL: NENÁVIST A UBOŽÁCTVÍ

BEN KASPIT, MAARIV, FEB 27/12
Nevím, co mě přimělo dívat se na interview Dani Kushmaro, moderátora Druhého kanálu, s poslankyní Knessetu Hanin Zoabi. Strašně jsem toho litoval. I tak máme hodně problémů.

Proč jsem se díval na rozhovor s touto hroznou ženou. Proč jsem potřeboval srdečné bolesti v podvečer nového týdne. Řeknu vám, přátelé moje, jen toto: každý, kdož stejně jako já věří v mírovou budoucnost obou národů, žijících na tomto kusu země, musí čas od času ziskávat takové facky - jen pro to, aby pochopil, jaký je rozsah katastrofy.

Všechny tyhle nesmysly, které říkala tahle nebohá žena, výborně popisuje důvody pro téměř úplný výmaz levicového tábora z politické mapy. Je jasné, proč se "tábor míru" rozpustil v nebytí.

Stává se jasným, proč se koncepce říkající, že nemáme s kým o čem mluvit, stala dominující v izraelské společnosti. Protože nejen my máme bláznivé levičáky a na celou hlavu choré pravičáky. Na té druhé straně je situace ještě horší, než u nás.

Kushmaro pokládal své oponentce otázky všeho druhu, i ty nejnepříjemnější. Bohužel, dostal na ně odpovídající odpovědi. Názorový systém této paní je bezmezně jednoduchý: vyrabovali jsme je, vyhnali jsme je, jsme brutální okupanti a jediným řešením je vytvoření palestiského státu za "zelenou čárou" a obounárodního státu v hranicích roku 1967.

Přísahám, nic jsem neměnil: tohle vše říkala paní Zoabi. Palestinci mají právo na národní sebeurčení. A co židé? Jak to tak vypadá, tak ne.

V palestinském státě nebudou židé, ale v židovském státě bude hodně arábů.

A to ještě před uplatněním práva na návrat utečenců.

V jaké situaci má ZAHAL právo reagovat na agresi, konat, útočit, zajímal se Kushmaro. Zoabi odvětila: "Pouze po skončení okupace". A co Gaza, zeptal se Kushmaro, vždyť v Gaze není okupace. Oponentka vystřelila hned, bez zamýšlení: "Okupace není, ale je kotrola". Inu, tak zkuste poznat, kdy podle jejího názoru kontrola není. A jak má stát reagovat, když na jeho podřízené se útočí rakety již víc než 10 let.

Předpokládejmež, že do tohoto okamžiku názory Zoabi jsou více či méně snesitelné. Ale jen co se Kushmaro zeptal, zda může říct něco dobrého o státě, v němž se narodila a dospívala, státě, který ji bere jako poslankyni, platí jí dobrý plat, stárá se o její asistenty, aby mohla polévat špinou ten samý stát a spolupracovat s těmi, kdo se snaží tento stát zničit.


"Nic", odpověděla Zoabi. "Ani jedno dobré slovo nemůžu o tomto státě říct".

Tohle vše řekla v tzv. "ratingový čas" na nejpopulárnějším televizním kanálu.


CURSORINFO.CO.IL
FEB 27/12, 2017, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat