pondělí 13. února 2012

HIZBALLAH "OSLAVIL" VÝROČÍ SMRTI MUGNII: TERORISTICKÉ ÚTOKY PROTI IZRAELCŮM V INDII A GRUZII

V pondělí 13. února, během 4. výročí smrti jednoho z vůdců HIZBALLAHu Imaga Mugnii, byly spácháno několik teroristických činů proti izraelským diplomatům.
Výbuch u izraelského velvyslanectví v Delhi zranil několik lidí, informuje AFP. Mezi zraněnými je manželka představitele izraelského ministerstva obrany, která se již nachází v nemocnici a její zranění se kvalifikují jako lehce až středně těžká. Informuje o tom rozhlas KOL YISRAEL.

Podle různých informací, zraněno je 3 až 8 lidí.

Indická televize informuje, že vybuchl automobil TOYOTA s SPZ 109 CD 35 (auto izraelské diplomatické mise). Dvoje bylo zraněno v autě, několik lidi utrpělo zranění v důsledku výbuchu. Podle očitých svědků, výbušné zařízení k autu připevnil motorkář.

Z gruzinského Tbilisi se dostala zpráva o tom, že vedle izraelského velvyslanectví bylo nalezeno výbušné zařízení, kterého si všimnul jeden z pracovníků velvyslanectví. Ihned na místo dorazili policejní pyrotechníci, kteří zneškodnili minu způsobem namířeného výbuchu. Předsatvitelé izraelského velvyslanectví řeklo rozhlasové stanici KOL YISRAEL, že v důsledku incidentu nikdo nebyl zraněn. Informační portál Tbilisi informuje, že pyrotechnici zneškodnili granát, který byl připevněn ke dnu automobilu osobního řidiče izraelského velvyslance v Gruzii Itzhaka Gerberga.

Granát byl zabalen do černé igelitové tašky a lepící páskou přimotán ke dnu automobilu. Na podezřelý předmět upozornil řidič Roman Khachaturian. Poté, co výbušné zařízení bylo zneškodněno a auto bylo převezeno na speciální parkoviště, případ převzali kriminalisté.

V rozhovoru zpravodajskému portálu YNET Gerberg se podělil o svojí verzi události. Ten řekl, že výbušné zařízení bylo připevněno ke dnu auta jednoho z  pracovníků velvyslanectví, který, když uslyšel nějaký nezvyklý hluk, hned auto zastavil a zneškodnil minu. Velvyslanec říká, že okolnosti případu se přošetřují, zatím žádné podrobnosti nejsou.

Podle všeho, teroristické útoky byly zasvěceny výročí likvidace Imada Mugnii. Žádná organizce však nevzala na sebe odpovědnost. Předpokládá se však, že za těmito útoky stojí právě HIZBALLAH.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/world/13feb2012/ter_107.html?fb
FEB 13/12, 1455, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat