pondělí 13. února 2012

ÍRÁN POSLAL DO ORMUZSKÉHO PRŮPLAVU "PONORKY-KAMIKAZE"

Islámská republika zvýšuje svůj vojenský potenciál v Perském zálivu a v případě ozbrojeného konfliktu bude připravena blokovat Ormuzský průplav pomocí miniaturních ponorek, určených k tzv. suicide missions. Informoval o tom velitel Páté flotily USA viceadmirál Mark Fox.
"Írán zvýšil počet ponorek a rychlostních útočných lodí. Některé z malých ponorek jsou osazeny ničivými bojovými hlavicemi a mohou být využity jako kamikaze. Írán také má velký počet min", řek admirál, který má pod svým patronem Perský záliv a Ormuzský průplav.

Podle USA Írán má 10 "sebevražedných ponorek". Teheran již nejednou varoval, že je připraven uzavřít strategicky důležitý průplav, přes který se dopravuje přes 40 % světového objemu ropy. Velká britanie a USA reagovaly na toto prohlášení tím, že takové uzavření budou považovat za vyhlášení války.

Viceadmirál Fox během tiskové konference ve štábu Páté flotily, který se nachází v Bahrainu, řekl, že jeho podřízení jsou připraveni mařit pokusy o uzavření průplavu. "Flotila je již připravena poskytnout prezidentovi širokou škálu možností, a je připraven zakročit již dnes", řekl Fox.

Nicméně, viceadmirál je přesvědčen, že íránské hrozby je třeba považovat za reálné, jelikož Islámská republika je schopna klást USA těžké překážky. "Nebudeme-li nic dělat, mohou průplav uzavřít, ale nedomnívám se, že k tomuto dojde", sdělil Fox. Přitom zdůraznil, že íránskou otázku je třeba řešit především diplomatickou cestou. "Naší prací je však udržovat plnou bojeschopnost. Bedlivě sledujeme vývoj situace", dodal admirál.

Podle názoru analytiků, Pátá americká flotila může snadno získat prim nad námořnictvem Islámské republiky. Zdůrazňují však zranitelnost lodí před útoky "sebevražedných ponorek". V roce 2000 při takových útocích na torpédoborec COLE u yemenských břehů zahynulo 17 námořníků.

Připomeneme, že aktuálně se v Perském zálivu nachází 2 americké letadlové skupiny. Brzy se k nim připoji ještě jedna, kterou povede ENTERPRISE, první atomová letadlová loď v historii. Pro Velkou "E" to bude poslední výprava.


Materiál připraven podle: www.newsru.co.il/mideast/13feb2012/iran_a203.html?fb
FEB 13/12, 1300, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat