čtvrtek 9. února 2012

ROK BEZ MUBARAKA: "HORŠÍ, NEŽ PO ŠESTIDENNÍ VÁLCE"

Egypt se připravuje na oslavy výročí svržení prezidenta Mubaraka. Stoupenci demokratických reforem již řekli, že 11. února, v den výročí svržení, stát zahltí vlna občanské neposlušnosti, jejíž kulminací se stane generální stavka.
Ti, kdož již vyšli na náměstí Tahrir, říkají, že vojenské vedení státu, které přišlo k moci po svržení Mubaraka, pokračuje v jeho politice. Demokratické obecenstvo je přesvědčeno, že vojáci dělají vše pro to, aby si udrželi moc a blokovali reformy.

Opozice požaduje, aby se armáda vzdala svých mocených ambic a v co nejkratší dobře provedla prezidentské volby. Demokrati jsou stále nespojeni s tím, že jejich vítězství bylo zneužity islamisty, kteří, podle nich, řídí stát společně s armádou. Nejvyšší rada ozbrojených sil řekla, že nedopustí destabilizaci situace ve státě. Také dodala, že v nejbližších dnech budou posíleny hlídky v ulicích. Armáda vyzvala občany k ochraně stability a bezpečnosti.

Kampaň občanské neposlušnosti byla odsouzena i lídry náboženských obcí. Jak egyptská rada sunnitů, tak koptský páter Shenuda řekl, že vyzývání k nepokojům je v rozporu s náboženskými normami.

Ještě tvrději kritizoval iniciátory protestu premiér Kamal Ganzuri. Podle jeho názoru, armáda je garantem politické stability, pokusy zbavit jí její role přivedou Egypt k občanské válce. "To, co se děje dnes, je ještě horší, než následky války v roce 1967. Porážku utrpěla tehdy pouze naše armáda, a dnes se vyzývá k porážce celého národa. Sjednotíme-li se, pak se toto nestane", řekl politik.


Materiál připraven podle: http://newsru.co.il/mideast/09feb2012/egypt_a204.html
FEB 9/12, 1215, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat