úterý 28. února 2012

PENTAGON JIŽ MÁ VYPRACOVANÝ PLÁN INTERVENCE DO SÝRIE

Panarabský deník ASHARQ AL-AWSAT zveřejnil článek "Pentagon se připravuje k intervenci do Sýrie". Zdroj ASHARQ AL-AWSAT v Pentagonu tvrdí, že plán pro Sýrii je vytvořen s ohledem na zkušenosti kosovské kampáně NATO v roce 1998. Současně turecký tisk informuje, že Asad má "plán B", který zohledňuje také "rozdělení státu".
Deník také připomíná, že tehdy se nepodařilo získat souhlas s aktivitou NATO v OSN kvůli pozici Ruska a Číny.

Zdroj také tvrdí, že nový plán pro Sýrii zohledňuje ustanovení "bezpečné zóny pro uprchlíky" podél turecko-syrské hranice. Účelem toho je "poskytnutí humanitární pomoci všem syřanům - nejdříve pomocí Červeného kříže, potom - prostřednictvím sil NATO".

Po ustanovení "humanitárního koridoru" bude dosaženo "cease-fire mezi všemi účastníky konfliktu". Po smíření účastníků do Sýrie bude vyslán zvláštní představitel při OSN, jehož úkolem bude studium situace na místě a vytvoření reportu pro Radu bezpečnosti.



Podle scénaře, vojenská akce bude přitom, z úhlu pohledu mezinárodního práva, vypadat jako legální ochrana mezinárodních a humantitárních konvojů, které budou sledovat do Sýrie z území Turecka a Iordanie.

Zdroj poukazuje na "velkou obezřetnost" v plánu. Ta je dána "neskutečnou mocí syrské armády, zejména syrského letectva".

Scénař, na rozdíl od toho kosovského, nezohledňuje ničení syrského letectva a bombardování Sýrie, "alespoň na první etapě".


MIGNEWS.COM
FEB 28/12, 1704, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat