čtvrtek 23. února 2012

PŘEHLED NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH ZPRÁV KE DNI FEB 22/12

Vážení, vzhledem k tomu, že jsem na služební cestě v zahraničí, bohužel nemohu poskytovat úplné znění publikovaných zde článků. Budu však poskytovat pouze to nejnutnější z celé zprávy. Děkuji za pochopení a převelice se omlouvám.
- Rusko ví, odkud USA budou útočit na Írán. Írán stále tvrdí, že má "mírový atom". Írán se snaží přesvědčit Evropu, aby neobětovala dobré vztahy s nim ve prospěch USA, a mezitím hledá nové kupce pro svojí ropu. Evropské státy, které podporují americké sankce, již íránskou ropu nedostávají. Írán se morálně připravuje na válku, jelikož si není jistý s přesvědčivostí svých slov o "mírovém atomu". USA zase nespěchají s vyhlášením války, ale Rusko již ví, odkud má Írán čekat na úder.

- USA mohou vojensky pomoct Sýrii. Americký Department Of The State nevylučuje možnost vojenské pomoci sýrské opozici. Jak informovala 21. února představitelka Úřadu státu, USA stále považují politickou regulaci sýrské krize za nejlepší variantu.
- ZAHAL vyhlásil "válku" haredimům. Benni Ganz řekl, že ZAHAL nemůže neomezeně vyhovovat požadavkům každého. V ZAHALu již také nebudou zvláštní jednotky pro představitele různých skupin obyvatelstva. Což znamená, že ZAHAL může rozpustit NAHAL HAREDI a ESHIVOT-ESDER. To také znamená, že orthodoxní haredimové budou muset sloužit a podřizovat se rozkazům seržantů a důstojníků ženského pohlaví a žít na základnách blízko žen.
- Zhoršení diplomatických vztahů mezi Egyptem a administrací Gazy.Jde o několik demarší egyptské strany vůči adminsitrace Gazy. Minulý týden egyptští obchodníci s ropnými produkty řekli administraci Ismaila Hanii, že nebudou poskytovat palivo pro elektrogenerátory v Gaze a požadovali revizi dohod. Nejde však o oficiální dodavky, nýbrž o kontrabandu skrz síť tunelů.Informační agentura MAAN v sektoru Gaza informovala o nečekaném uzavření egyptskými pohraničníky hrádla v Rafiahu. Byl to jednostranný krok egyptské strany.
- Íránské námořnictvo aktivně pomáhá syrskému režimu.Íránské lodě připluly k břehům Sýrie. Byl to znak podpory Asadova režimu a, podle představitelů opozice, znak aktivní pomoci syrské armádě v boji s povstalci. Opozice tvrdí, že na lodích jsou rušičky signálů, které ztěžují rádiokomunikaci mezi povstalci. Ověřit tuto zprávu nelze.
- Egypt a Sýrie roztrhli diplomatické vztahy. Egyptská dočasná vláda vyslyšela výzvu nedávno zvoleného parlamentu a odvolala svého velvyslance z Damašku. Syrská strana zareagovala na tuto demarši odvoláním svého velvyslance z Káhiry. Nehledě na vyhrocení vztahů mezi Egyptem a Sýrii, káhirská vláda nezastavila íránské válečné lodě, které proplouvaly Suezem do syrského přístavu Turmus.
- ZAHAL nebude přemísťovat Železnou kopuli do středu země. Na dnešek naplánovaná pokusná instalace baterií protiraketové obrany Železná kopule v okresu Gush-Dana se zrušila. Tím pádem, všechny tři baterie zůstanou na jihu - v Ashdodu, Ashkelonu a v okolí Beer-Shevy.
- HAMASu se podařilo překonat nešvary ohledně smlouvy s FATAHem. Vedení teroristické organizace HAMAS dokázalo překonat rozkol ve vlastních řadách, který nasledoval podepsáním dohody s FATAHem a nadělení předsedy PA Mahmuda Abbase pravomoceni hlavy dočasné vlády.



FEB 22/12, 2350, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat