čtvrtek 9. února 2012

ÍRÁNSKÝ PARLAMENT POZVAL AHMADINEJADA "NA KOBEREČEK"

Konflikt mezi nejvyšším vůdcem Islámské republiky Velikým ajatollahem Alim Khameneim a prezidentem Íránu Mahmudem Ahmadinejadem pokračuje ve svém vyhrocení. Poprvé v dějinách státu hlava státu musí odpovídat na otázky parlamentářů.
Oficiální žádost bude doručena Ahmadinejadovi v nejbližších dnech. V souladu s íránskou ústavou se slyšení mají uskutečnit během měsíce. Což znamená, že se mohou uskutečnit po parlamentních volbách, které jsou naplánovány na 2. března. Jak se očekává, nejbolestivějšími budou otázky, spojené s ekonomickou situací ve státě. Írán, který zažívá hlubokou ekonomickou krizi. Nezaměstnanost a inflace rostou, kurz rialu padá. Neposlední úlohu sehrály také mezinárodní sankce a výdaje na jaderný program.

Ahmadinejad musí také vysvětlit i některé aspekty své personální politiky - například pokus sesadit ministra rozvědky Heidara Moslehiho. Poté, co Khamenei znovujmenoval Moslehiho, prezident ustoupil od výkonu svých povinností.

Další střet mezi ajatollahem a prezidentem je spojen s osobností prezidentova duchovního vychovatele, Abbasa Amirifara. Ten je podezříván z čarodějnictví. Základem těchto podezření se stal film, jehož producentem byl Amirifar. Messiánský snímek pojednává o druhém zjevení shiitského imáma Mahdi.

Největším nebezpečím pro prezidenta jsou obvinění z podkopávání vedoucí úlohy náboženského vedení a upřednostňování íránského světonázoru islámským hodnotám. Podle íránského duchovního vedení tyto zločiny hraničí s vlastizradou.


Materiál připraven podle: http://newsru.co.il/mideast/08feb2012/ahmadi_a204.html
FEB 9/12, 1146, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat