čtvrtek 16. února 2012

SAÚDSKÁ MÉDIA VYZVALA K BOJKOTU RUSKÉHO ZBOŽÍ

Vydávané v Saúdské arábii noviny ASH-SHAR a SAUDI GAZETTE se obrátily na své čtenáře s výzvou podpořit bojkot Ruská a Číny kvůli jejich pozici, kterou tyto státy zaujaly během hlasování o rezoluci RB OSN a neumožnily tak přijetí dokumentu, který měl za cíl položit konec násilí v Sýrii.
"Bojkot zboží je nezbytně nutný pro to, aby Čína a Rusko pochopily, že arabové protestují proti jejich vetu. Doufáme, že se k nám připojí i další státy, přičemž nejen arabské", stojí v autorském článku v SAUDI GAZETTE.

Tím pádem média podpořila bývalého předsedu Vyšší právnické rady SA šejka Saleha Luhaidana. Ten 7. února vyzval státy Perského zálivu uvalit embargo na import ropy do Moskvy a Pekingu. Přitom však neřekl, proč by Rusko kupovalo arabskou ropu.

Dříve s takovou výzvou již vystoupil jeden z autoritárnějších sunnitských náboženských lídrů šejk Yusoof al-Karadaui. Mnozí muslimové říkají, že Moska a Peking se postavily na stranu "vrahů syrského národa" a de facto se ocitly mezi nepřáteli arabského světa a muslimů.

SA vystupuje za sesazení režimu Bashara Asada a je jednim z iniciátorů vyslání peacekeepingové mise OSN do Sýrie. Král Abdallah nazval rozhodnutí využít veta Ruska a Číny "hanebným".


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 16/12, 1436, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat