čtvrtek 23. února 2012

VAROVÁNÍ PRO IZRAEL: ÍRÁN VYZKOUŠEL NOVÉ RADARY PROTIVZDUŠNÉ OBRANY

V Íránu pokračují vojenská čvičení SARALLAH (Allahova pomsta). Včera armáda vyzkoušela fungování radarových systémů, které tvoří část systému protivzdušné obrany, a nacházejcích se v okolí Busherské jaderné elektrárny.
Jak informují 23. února stránky íránské anglojazyčné televize PRESSTV, radary během cvičení úspěšně detekovaly  letadla a bezpilotní letouny potenciálního nepřítele, postavené na technologii STEALTH, a následně "porazily" narušitele vzdušného prostoru. Komentátoři tak zdůrazňují, že se Írán snaží ukázat Izraeli a západnímu světu bezvýslednost útoku na jeho jaderná zařízení.


Cvičení SARALLAH, která začala v pondělí 20. února, probíhají v okolí přístavu Busher, nedaleko jaderné elektrárny. Současně v provinci Yazd začala cvičení VALFAJAHR, během nichž se zkouší připravenost pěchoty k možným bojovým akcím.

V den začátku cvičení náměstek velitele Jednotek stráží islámské revoluce gen. Mohammad Hijazi sdělil, že Írán je připraven provést preventivní úder proti svým nepřátelům, ucítí-li, že je v nebezpečí. Nicméně, v podvečer ministr obrany Islámské republiky Ahmed Vahidi sdělil, že Írán se nikdy nestane státem, který rozpoutá válku. Přitom zdůraznil, že armáda je připravena odrazit jakoukoliv agresi vůči státu a bude bráit národní zájmy, informuje FARS.

Dnes také vyšly najevo plány íránských úřadů o výrazném rozšiření prací nad obohacováním uranu na podzemním objektu v Fordo. Tato továrna se nachází uvnitř hor a je chráněna přiblížně 80metrovou vrstvou půdy a kamene.

































Materiál připraven podle:
 NEWSRU.CO.IL
FEB 24/12, 0010, Z.G.

































Žádné komentáře:

Okomentovat