středa 15. února 2012

AL-AHBAR: LAVROV PROSÍ ASADA NEPOUŽÍVAT RUSKÉ ZBRANĚ PROTI OPOZICI


Lebanonské noviny AL-AHBAR, které patří HIZBALLAHu, s odvoláním na zdroje v Damašku informují, že ministr zahraničí Ruské federace Sergey Lavrov během nedávného vizitu do Damašku prosil syrského prezidenta Bashara Asada, aby se zdržel použití těžkých zbraní, zakoupených u Ruska, proti opozici.
Podle uvedeného zdroje, Lavrov doporučil Asadovi "postupovat jako chirurg" ve městech, kde armáda vede boje s opozičními sílami.

Dnes také vyšlo najevo, že USA bedlivě pozorují situaci kolem chemických zbraní ve vlastnictví Sýrie. Představitel Department of the State, jehož jméno je utajeno, sdělil, že změní-li se situace, USA a jejich spojenci udělají vše pro to, aby chemické zbraně se neocitly "ve špatných rukou". Podle otevřených zdrojů, Sýrie vlastní zásoby nervově-paralytického plynu a hořčičného plynu.

Podobné obavy vyvolávají i syrské zásoby přenosných raketově-zenitových (rozuměj: protiletadlových, aut.) komplexů ruské výroby, a také protitankových a protilodních raket. Během libyjských bojů z arzenálu Muammara Qaddafiho zmizely tisíce moderních RZK. Podle předpokladů jejich značná část se dostala do rukou teroristů.

Vicepremiér Moshe Ya'alon sdělil, že Izrael a jeho spojenci sledují situaci v Sýrii a jsou připraveny k tomu, že ZHN a moderní zbraně se mohou dostat do rukou teroristických organizací. Ten zdůraznil, že tento problém je třeba řešit, zdržel se však výroku, že získá-li chemické zbraně HIZBALLAH, Izrael rozpoutá válku. Ministr také sdělil, že Bashar Asad ani v případě svého svržení nebude útočit na Izrael zbraněmi hromadného ničení.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 15/12, 1647, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat