středa 8. února 2012

NASRALLA: ZAÚTOČÍ-LI IZRAEL NA ÍRÁN, HIZBALLAH NEBUDE DOSTÁVAT ROZKAZY Z ÍRÁNU

V úterý večer, lídr lebanonské shiitské "Strany Allaha" (HIZBALLAH) šejk Hassan Nasralla vydal videoprohlášení ke dni narození proroka Mohammada a týdnu islámské jednoty.
Zvláštní pozornost v řeči Nasrally byla věnována vztahům mezi HIZBALLAHem a Íránem. Šejk řekl, že Islámská republika vyjadřuje HIZBALLAHu obrovskou podporu: morální, materiální a politickou. Bylo však zdůrazněno, že nehledě na to Teheran nediktuje svojí vůli. Nasralla například řekl, že v případě izraelského útoku na íránská jaderná zařízení, Teheran nebude rozkazovat HIZBALLAHu, aby zaútočila na Izrael. Podle Nasrally, v takové situaci vedení HIZBALLAHu bude samo rozhodovat o přijetí opatření proti "zionistickému" režimu.



Šejk Nasralla kategoricky odmítl obvinění o tom, že financování HIZBALLAHu se děje výhradně prostřednictvím obchodu s drogami. Dodal, že Strana Allaha se nikdy nepodílela na "praní špinavých peněz". Zdroje financování HIZBALLAHu nebyly Nasrallahem blíže specifikovány, i když mluvil o nějakých "darováních". Ale z jeho projevu se dalo odvodit, že HIZBALLAH financuje právě Írán. (Podle názoru západních expertů, za poslední desetiletí HIZBALLAH získal miliardy dolarů z Íránu).

Nasralla mluvil také o situaci v Sýrii. Ve svém vystoupení se snažil vyhovět všem stranám: jak Basharu Asadovi, tak Lize Arabských států, kde podle jeho slov "HIZBALLAH má hodně přátel". Při tom ale Nasralla varoval před vměšováním do syrských vnitřních záležitostí. Lídr HIZBALLAHu pohlíží na syrskou situaci z hlediska arabského sjednocení proti Izraeli. Podle Nasrally, záměr syrských sunitů svrhnout alavitskou vládu Asada škodí především Sýrii samotné. Škodí také palestinským arabům, jelikož je zbavuje podpory "silného souseda".
Zdůrazněme, že v Nasrallově řeči nezaznělo poděkování Rusku nebo Číně, které zablokovaly antisyrskou rezoluci v Radě bezpečnosti OSN. Lídr HIZBALLAHu ale hlasitě obviňoval záměr USA obsadit celý Blízký východ.

Lídr lebanonských shiitů ujistil své stoupence, že HIZBALLAH bude pokračovat ve své práci v státních strukturách a vládě, a že upevní své pozice v administrativě.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/08feb2012/hezbollah_103.html?fb
FEB 8/12, 0935, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat