pondělí 27. února 2012

USA ZVÝŠUJÍ VOJENSKOU PŘÍTOMNOST V PERSKÉM ZÁLIVU

Pentagon zvýšuje vojenskou přítomnost v okolí Perského zálivu s tím, aby Írán nemohl uzavřít Ormuzský průplav, který hraje klíčovou roli v transferu ropy z regionu. Jak informuje THE WALL STREET JOURNAL (TWSJ) představitelé ministerstva obrany informovali Kongres o přípravě výměny zbraňových systému na lodích v Perském zálivu. Výměna je nutná pro použití zbraní proti íránským člunům.
Vojáci provedli kompletní hodnocení nedostatků USA v případě možného konfliktu s Íránem a poslali do Kongresu program jejich nápravy. Představitelé Pentagonu poukázali na to, že Írán čím dál častěji hrozí uzavřením Ormuzského průplavu, a americká armáda musí udělat vše pro to, aby hrozbu odvrátila.


Dříve se informovalo o tom, že Írán plánuje využít miniponorek, které budou určeny k sebevražedným misím. Velitel Páté americké flotily vice-admirál Mark Fox řekl: "Írán zvýšil počet ponorek a rychlostních útočných lodí. Některé z nich jsou osazeny bojovými hlavicemi a mohou být využity jako kamikaze. Írán také má velkou zásobu min".

Vice-admirál Fox během tiskové konference, která se odehrála ve štábu Páté flotilyv nacházejícím se v Bahrainu  řekl, že jeho podřízení jsou připraveni narušit jakýkoliv pokus o blokování průplavu. "Flotila je připravena poskytnout prezidentovi širokou škálu možností a je plně akceschopná již dnes", řekl on. Podle analytiků, Pátá americká flotila je schopna bez námahy zvítězit nad námořnictvem Islámské republiky. Na druhou stranu také zdůrazňují, že lodě jsou zranitelné útoky kamikaze na rychlostních lodích. V roce 2000 v důsledku takového útoku na americký torpédoborec COLE u yemenských břehů zahynulo 17 námořníků.

Připomeneme, že Írán pohrozilblokádou Ormuzského průplavu jako reakci na zpřísnění mezinárodních sankcí. Ministr obrany USA Leon Panetta řekl, že Washington bude považovat tento krok za "rudou čáru" a ujistil Teheran, aby o vážnosti amerických záměrů nepochyboval.



NEWSRU.CO.IL
FEB 27/12, 1351, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat