sobota 11. února 2012

PENTAGON SOUSTŘEĎUJE TOMAHAWKY V PERSKÉM ZÁLIVU

Na daný okamžik Pentagon má v Perském zálivu více jak 320 raket TOMAHAWK, které jsou schopny zlikvidovat cíle na celém území Íránu. K dubnu jejich počet může převýšit 430. Jak informuje INTERFAX, tyto údaje byly získány na základě analýzy takticko-technických charakteristik amerického námořnictva, soustředěného v regionu.
V Páté operační zóně flotily USA, kam spadají Perský záliv a Aravijské moře, se aktuálně nacházejí 2 letecké úderné skupiny s letadlovými loďmi ABRAHAM LINCOLN a CARL VINSON. USA má celkem 2 letadlové lodi, 2 křížníky s celkovým počtem 26 okřídlených raket, 4 torpédoborce, schopné nést od 8 do 56 okřídlených raket a také 2 ponorky - ANNAPOLIS se 12 raketami a raketovou submarinu GEORGIA se 154 TOMAHAWKy.


K začátku dubna, kdy se do regionu dostane ještě jedna letecká úderná skupina s letadlovou lodí ENTERPRISE, raketovým křížníkem a třemi raketovými torpédroborci, arzenál okřídlených raket vzroste do více než 430 TOMAHAWKů s doletem 1,6 tis. km. Dříve se informovalo o tom,že na americkou základnu, umístěnou na britském ostrovu Diego-Garcia v Indickém oceánu, byly dopraveny stovky protibetonových bomb, které jsou schopny zničit dobře upevněné bunkry.


Rusko však nevěří, že Írán je blízko vytvoření jáderné zbraně. Ministerstvo zahraničí RF se snaží zabránit šiření zpráv, ž Írán je ve stavu tvorby jáderné zbraně a má prostředky pro její výrobu. Takové zprávy podle ministerstva jen vyhrocují situaci. Michail Uljanov, hlava sekce bezpečnosti a odzbrojování při Ministerstvu zahraničí RF, humbuk kolem íránského jáderného programu má málo společného s rozumným bděním a sleduje pouze "politicko-propagandistické cíle", přičemž nejsou neškodné. Tyto důmysly mohou vyprovokovat převod situace do roviny vojenské, což bude mít katastrofické následky, domnívá se diplomat.

Připomeneme, že izraelský ministr obrany Ehud Barak řekl, že Izrael bude muset udeřit na Írán, nezapůsobí-li ekonomické sankce Západu. Americký ministr obrany Leon Panetta předpokládá, že Izrael bude moci zaútočit na jáře roku 2012.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.com/world/09feb2012/tomahawk.html
FEB 11/12, 1238, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat