úterý 28. února 2012

URI ARIEL: PŘIPOJME IUDEU A SAMARII K IZRAELI

Ve svém vystoupení na jedom ze zasedání 9. Jeruzalémské konference poslanec Knessetu Uri Ariel (TKUMAH - Národní jednota) nabídl svojí vizi vyřešení arabo-izraelského konfliktu: připojení Iudei a Samarii k Izraeli a poskytnutí povolení k pobytu nebo občanství arabským občanům tohoto regionu.

Uri Ariel uznal určitou úroveň nebezpečí této nabídky z úhlu pohledu demografického složení státu, ale zase nabídl řešení i tohoto problému. Podle názoru Uriho Ariela, bude-li systém voleb do parlamentu nahrazen okresním systémem, pak cestou sjednocení regionů Iudei a Samarii ve volebních okrscích s kompaktně žijícím židovským obyvatelstvem, pak bude možno garantovat stabilní židovskou většinu v Knessetu.




Druhá část plánu Uriho Ariela z neznámého důvodu nezohledňuje nemálý počet arabů i v nynějších hranicích Izraele, zmíňuje, ale nerozpracovává podporu narrativu národního sebeurčení palestinců a jejich rovnopraví s židy.



Je zajímavé zdůraznit, že vystoupení Uriho Ariela dnes na 9. Jeruzalémské konferenci zaznělo disonancí se včerejším vystoupením poslance Zvuluna Orleva, který prohlásil, že mezi stranami MAFDAL a TKUMA nejsou žádné ideologické rozpory. Připomeneme, že TKUMA se oddělila v roce 1999 od MAFDALu v důsledku souhlasu skupiny, vedené právě Zvulunem Orlevem, s nabídkou vlády anexovat 13 % území Iudei a Samarii a vzdát se nároku na zbylých 87 %.

 

7KANAL.COM 
FEB 28/12, 1908, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat