neděle 26. února 2012

ÍRÁN JE PŘIPRAVEN PUSTIT MEZINÁRODNÍ INSPEKCI DO PARCHINU

Představitel Íránu v Mezinárodní agentuře atomové energue (MAAE) Ali Ashgar Soltanie řekl, že nehledě na to, že pro návštěvu výzkumného centra v Parchinu je třeba zvláštního povolení, Írán bude připraven diskutovat o této otázce. Ten také vyzval západní státy, aby se zdržely výroků, které mohou narušit překonání nesouladů.
"Pro to, abychom dali souhlas požadavkům MAAE, tedy zodpovědět některé existující otázky, překonat neurčitost a pustit inspektory do Parchinu, je potřeba povolení, které zohledňuje požadavky obou stran", řekl Soltanie.

Podle názoru íránského vyjednávače, poslední report MAAE potvrzuje mírový charatkter íránských jaderných výzkumu a skutečnost, že se program nachází pod kontrolou této organizace. Ten vyzval mezinárodní společenství, aby přestalo vyvíjet politický tlak na mezinárodní agenturu.


Připomeneme, že jednání MAAE v Teheranu skončilo bezvýsledně. Důvodem neúspěchu se stalo odmítnutí úřadů Islámské republiky poskytnout inspektorům přístup k objektu v Parchinu. Podle podezření, právě ten sehrává klíčovou úlohu v raketovém projektu, převážně - v tvorbě bojových hlavic.

Po tomto MAAE publikovala nový report o íránském atomovém projektu. V dokumentu se zmíňuje, že Írán v poslední době náhle aktivovat práce nad obohacováním uranu. Týká se to komplexu v Natanze a podzemního kombinátu Fordo.


Materiál připraven podle: NEWSRU.CO.IL
FEB 26/12, 1641, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat