čtvrtek 2. února 2012

NOVÁ PROVOKACE S CYNICKÝM ZNEUŽITÍM DĚTÍ

Izraelské bezpečnostní síly se čím dál více sráží s novou vymakanou provokací, s cynickým zneužitím dětí: na policisty se "střílí" z velmi realisticky vypadajících maket zbraní, které dokážou imitovat zvuky a flashe, od reálných téměr nerozeznatelné.

"Ostřelování" hlídek izraelské přihraniční policie MAGAV se vede z úkrytu a z oken domů v aráby obývaných čtvrtích Jeruzaléma (z jiných měst takové zprávy zatím nejsou). Když se sešíří, takové "ostřely" z těchto "startovacích pušek" se dosti těžko rozeznají od reálného přepadení, což může mít za následek opětování palby policisty nebo vojáky. Následky takového incidentu si můžete představit sami.


Podobné provokace již několikrát končily tragicky. Tak, v červnu 2004 na hradlu Taisir vedle Djeninu byla zadržena trojice arábských dětí ve věku od 8 do 10 let, vyzbrojená podomácku vyrobenými a funkčními pistolemi. V listopadu 2005 v Jeninu byl zastřelen 13letý arábský chlapec: ukázalo se, že výrostek měl u sebe samopal, který sice byl hračkou, ale z dálky se takto identifikovat nedal. V červenci 2009 na hradlu ZAHALu u Iericha byla zraněna arábka, která nereagovala na výzvy zastavit se a pokračovala v pohybu k hradlu a držela v rukou pistoli, která se ukázala být hračkou. Tato žena se během výslechu přiznala, že chtěla vyprovokovat svojí vraždu, aby se zbavila urážek ze strany svých příbuzných.


Izraelská policie nejednou vyzývala občany před svátkem Purim, aby se nepřevlékaly za aráby a nenosily ani imitaci zbraní. "Vyzýváme veřejnost k opatrnosti", řekl tiskový mluvčí policie. "Obáváme se vývoje scénáře, kdy během purimské maškarády může zaútočit terorista". Izraelska policie dosáhla dlouho žádaného zákazu dovozu imitací zbraní na hraní. Nošení podobných nebezpečných hraček již několikrát klamalo a děsilo občany až k panice, a provokovalo vojáky a policisty, kteří se snažili "zneškodnit teroristy" ve skutečnosti vyzbrojené hračkami.



V tuto chvíli izraelské bezpečnostní služby hledají způsob, jak ustát nové provokaci, aby se vyhnulo případům typu Mohammada a-Dury.
 


Materiál připraven podle: http://www.7kanal.com/news.php3?id=287016
FEB 2, 2231, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat