čtvrtek 2. února 2012

MOSHE YA'ALON: ZAHAL JE SCHOPEN ZNIČIT ÍRÁNSKÁ JÁDERNÁ ZAŘÍZENÍ

Izraelský vicepremiér Moshe Ya'alon, který vede ministerstvo strategických věci, na svém dnešním vystoupení na fóru v Herzlii řekl, že ZAHAL je schopen svými vzdušnými údery zničit všechny íránské jaderné objekty. Ministr označil íránskou hrozbu za "noční můru svobodného světa".
Během svého vystoupení Ya'alon podotkl, že světová společnost má k dispozici spoustu prostředků k neutralizaci íránské hrozby: politický pressing, ekonomické sankce, podpora íránské opozice. Jako poslední možnou variantu uvedl vojenskou reakci. Ministr zdůraznil, že Západ je schopen vést bojovou kampaň proti režimu ajatolly, ale dokud si Teheran neuvědomí, že tento scénář je velice reálný, bude pokračovat v provokaci světové společnosti.


Ya'alon předpokládá, že íránci stále nevěří efektivitě sankcí a možnosti vojenského úderu, a řekl, že "vše, co je člověkem postavené, může jím býti zbořené", íránské jaderné objekty nevyjímaje. Izraelský vicepremiér připomenul, že výbuchy na vojenské základně Brigády stráží islámské revoluce AMIR AL-MOMENIN, která se nachází 45 km jižně od Teheranu, znemožnily íráncům výrobu raket s doletem 10000 km, které mohou ohrozit nejen region, ale také USA. Íránci obvinili z těchto akcí MOSSAD.

Ya'alon je přesvědčen, že Írán je existenční hrozbou pro židovský stát, hrozí však nejen Izraeli, ale také i celému světu, ve své snaze získat světovou, nikoliv jen regionální, hegemonii. Proto by izraelský stát neměl vyhlašovat válku režimu ajatolly. Připomeňme v této souvislosti, že slova ministra, který dříve stál v čele Generálního štábu ZAHALu, jsou v rozporu s hodnocením Pentagonu, který přiznal, že nemá k dispozici konvenční zbraně, které jsou schopny zneškodnit íránské reaktory, jež jsou hluboko pod zemí.



Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/02feb2012/yalon456.html?fb
FEB 2, 1941, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat