sobota 4. února 2012

ÍRÁN ZAHÁJIL CVIČENÍ V ORMUZSKÉM PRŮPLAVU, POTRVAJÍ MĚSÍC

Flotila Jednotek islámské revoluce zahajuje program námořních cvičení v oblasti Ormuzského průplavu. Jak řekli v sobotu 4. února, státní íránská média, manevry potrvají měsíc.
3. února Írán ukončil v Ormuzském průplavu cvičení zvané Velaiat-90, které vyprovokovalo eskalaci napětí v reguonu. Během 9denního cvičení vedení ozbrojených sil Íránu sělilo, že cvičí soubor akcí, zaměřených na uzavření průplavu, přes který jde 40 % světového exportu ropy. Jako reakci na toto prohlášení britské ministerstvo obrany sdělilo, že uzavření průplavu povede k zahájení vojenské akce.


Zóna manevrů tvoří cca. 2000 čtverečních km v mezinárodních vodách: od Ormuzského průplavu do Omanského zálivu. Íránské námořní síly řekly o provedených zkouškách raket KADER a NUR. Dříve íránská vláda hrozila uzavřením Ormuzského průplavu, který je trasou pro ropné tankery. USA a jejich spojenci slíbili razantní reakci na jakýkoliv blokační pokus. Doteď Írán nepodnikal žádné kroky v uzavření průplavu.

Na daný okamžik se v Perském zálivu nacházejí 2 americké letadlové skupiny, a také eskadry britského a francouzského námořnictva. Ministr obrany USA Leon Panetta však sdělil, že brzy k íránským břehům bude vyslána letadlová loď ENTERPRISE, která vpluje do zálivu v březnu 2012.


Materiál připraven podle: http://www.newsru.co.il/mideast/04feb2012/iran503.html?fb
FEB 4, 1434, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat