středa 7. března 2012

USA: RUSKÉ RAKETY NARUŠÍ OPERACI V SÝRII

Syrská protivzdušná obrana, osazená nejnovějšími ruskými raketami, mohou způsobit západním vzdušným sílám vážné problémy při pokusu o nastolení kontroly vzdušného prostoru tohoto státu. Řekl o tom velitel CENTCOM gen. James Mattis.
Ve svém vystoupení na slyšeních na výboru pro obranu v americkém Senátu, generál řekl, že Sýrie má různorodou a dobře vybavenou protivzdušnou obranu. "Rusko dodalo Sýrii nejnovější integrovaný systém protivzdušné obrany - rakety, radary, atd.", řekl on.

Mattis se nechtěl svěřit senátorům se svými plány vojenské podpory syrské opozice. Ten pouze řekl, že v dané situaci nastolení bezletové zóny nad Sýrii je vážným problémem, který vyžaduje značné výdaje. Podle generála, situace ve státu se bude vyvíjet pouze k horšímu. "V nejbližším časovém horizontu Asad nikam neuteče. Ten bude konat s eskalující brutalitou a bude používat proti syřanům stále těžší výzbroj", řekl Mattis. Ten také řekl, že Írán podporuje Asada poskytováním zbraní, intel-dat a poradců. 

Generál věnoval zvláštní pozornost nebezpečí, které může představovat syrský arzenál ZHN. Podle generála jde o značných zásobách biologických a chemických zbraní. I v tomto případě Mattis odmítl jakkoli hodnotit situaci.

MAR 7/12, 1359, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat