čtvrtek 22. března 2012

EXPERT ŘEKL, KDY A JAK IZRAEL ZAÚTOČÍ NA ÍRÁN


Novinář Giulio Meotti publikoval knihu "Odečet", v níž píše o podle jeho názoru nevyhnutelném vojenském úderu Izraele na íránská jaderná zařízení. Informuje o tom dnes, 22. března, De Leone Grotti ve vydání TEMPI.IT.
"Domnívám se, že Írán se nezastaví, je stále těžší prognózovat okamžik izraelského úderu. Sankce USA a EU začnou platit od června-července a Obama nepodpoří úder v okamžik, kdy volební kampaň běží na plné obrátky", domnívá se Giulio Meotti. "Izrael ví, že za několik měsíců Írán může získat jakousi imunitu. Řekněme, že můžeme si být jistí na 60 %, že se úder odehraje. Írán dosáhl velkého pokroku v obohacování uranu a může se stát vlastníkem jaderné bomby v řadu měsíců, nikoliv let. Podle americké a izraelské rozvědky Írán má obohacený uran, který stačí pro výrobu 5-6 bomb. Obohacení uranu a realizace programu se odehrávají v bunkru Fardo, který se nachází v hoře. Inspekce MAAE nikdy na tomto objektu nebyla".


"Je absolutně zřejmé, že vojenská operace představuje sebou komplex složitých problémů a neznámých proměnných: jde o využití 100 letadel, které budou bombardovat Írán 2 nebo 3 dny. Celkem těch důležitých objektů je 600, a není známo, zda Izrael má dostatečnou technickou kapacitu pro tankování letadel ve vzduchu a zda má bomby, které jsou schopny pronikat do bunkrů", píše autor knihy "Odečet".

"Je také zřejmé, že izraelská kampaň povede k novému propuknutí antisemitismu, který je i tak vyhraněn ve světě", konstatuje novinář, i když se domnívá, že Izrael má plné právo na tento úrok, jelikož "Írán mu každodenně hrozí zničením". "Kdyby váš soused od vedle stále říkal, že vás chce zabít, určitě byste použili něco, aby se tomu tak nestalo. Existuje přece právo na sebeobranu", říká Meotti.

"Jistě, Izrael by si přál, aby tento útok byl zkoordinován s američany, ale mezi izraelskou administrací a s její politikou osad a nynější americkou administrací můžeme spatřovat značné ochlazení po dobu již dvou let", domnívá se autor této knihy.

V reakci na otázku novináře, zda existuje alternativa izraelskému úderu, Giulio Meotti říká: "Taková alternativa neexistuje, ale jsou určité podmínky pro její naplnění: převoz všeho štěpícího materiálu do jiného státu, například, do Ruska, ukončení aktivity v bunkrech. Podle mého názoru, šance na to, že se toto stane, je mizivá, jelikož program se uskutečňuje během 15 let a já nevím, zda Írán hodnotí Izrael jako reálnou hrozbu".

"V novinách se pořád píše o budoucím úderu, aby se veřejné mínění připravilo. Podle zveřejňovaných známých a málo známých fakt lze vyvést, že jsme opravdu blízko takovému vývoji událostí. Izrael si může ovšem počkat na znovuzvolení Obamy, leč Netanjahu prohlásil, že vojenský úder je otázkou měsíců. Ale každý si může vykládat tato slova podle svého", říká novinář.


MAR 22/12, 1956, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat