neděle 11. března 2012

BOJOVÉ AKCE V GAZE: ZATÍM TO NENÍ "LITÉ OLOVO"-2

ZAHAL pokračuje v bojových operacích proti teroristům v sektoru Gaza, které neustále bombardují izraelské území. Jde o nejintenzivnější boje ZAHALu od srpna 2011. Nicméně jedná se o nucenou protiakci, jak dokládá ministerstvo obrany, nikoliv naplánovanou operaci, podobnou Litému olovu v zimě roku 2008-2009.
IAF ZAHALu stále útočí na raketometčiky a oddělené skupinky bojovníků, zasahují také objekty organizací Výbor národního odporu a Islámský jihad. HAMAS se zatím zdržel bojových operací proti Izraeli, proto ZAHAL neútočí na objekty HAMASu.

Vedení HAMASu vyzvalo jiné "frakce", aby zastavily palbu a dodržovaly podmínky přměří, dokonce byla poslána oficiální nota do Káhiry s žádostí o pomoc v dosahování příměří s lídry jiných palestinských organizací. Ale stránky HAMASu otevřeně podporují bojovníky. Vlády Palestinské národní autonomie, Egypta a Turecka odsoudily Izrael za "porušení příměří" a vyzvaly izraelskou vládu k "ukončení násilí".

Připomeneme, že během minulého týdne bojovníci VNO nejednou ostřelovali území Izraele minometnými granáty a raketami. ZAHAL nereagoval na tyto údery. Ale po likvidaci lídra VNO Zukheira el-Keysiho a Mahmuda Hananiho, jejichž auto bylo zasaženo raketou IAF.

Během pátku a soboty na izraelské území bylo vystřeleno víc jak 120 raket, několik lidí bylo zraněno. Víc jak 30 raket bylo sestřeleno systémem KIPAT BARZEL. Ostřelovány byly Ashdod, Ashkelon, Be'er-Sheva, Netivot, Sderot a jiná města. Bylo zabito 16 bojovníků.

Je zrušena výuka na školách a školkách v obcích, které se nacházejí v pásmu 7-40 km od sektora Gaza.


Situace na jihu Izraele se stala hlavním tématem jednání vlády. Kromě toho, premiér Binjamin Netanjahu jednal s vojenským vedením a hlavami obecních samosprav jižních oblastí státu.


MAR 11/12, 1839, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat