neděle 11. března 2012

NEBEZPEČÍ TERORISTICKÉHO ÚTOKU STÁLE PŘETRVÁVÁ


Tisková služba ZAHALu informovala během odchodu Shabbetu, tedy 10. března, že "horké" varování o teroristickém útoku, které je plánováno bojovníky Výborů národního odporu v okolí izraelsko-egyptské hranice, je stále aktuální. Připomeneme, že právě informace o připravovaném teroristickém útoku se staly důvodem k přijetí rozhodnutí politického a vojenského vedení o likvidaci generálního tajemníka VNO Zukheira el-Keysiho.

Podle izraelských speciálních služeb el-Keysi plánoval zopakovat scénař útoku z loňského srpna, v jehož důsledku zahynulo 8 izraelců. Zodpovědnost za tento útok na sebe vzaly právě VNO.

Speciální služby se obávají, že bojovníci, kteří se museli účastnit tohoto útoku, se již mohli dostat na území Sinaie. Armáda proto uzavřela dálnici č. 12, které proléhá nedáleko hranice. Odpovědné za udržení bezpečnosti v tomto regionu jednotky a patroly ZAHALu se nacházejí ve stavu nejvyšší bojové pohotovosti.


Připomeneme, že 18. srpna bojovníci VNO, převlečení za egyptské policisty pod krytím odstřelovačů ze Sinaiského poloostrova, pronikli na území Izraele. Později vyšlo najevo, že všichni teroristé byli egyptskými občany, přičemž jeden opravdu sloužil v policii.


Trojice teroristů vyzbrojená tzv. "shakhidskými pásy" (pásy s výbušninou, které nosí sebevražední atentátníci - aut.) se dostala z území Sinaiského poloostrova na 300 metrů izraelského území. Stříleli na pasažéry autobusu linky 392, který jel ze základny SHIZAFON do Eilatu po dálnici 12 a na osobní auto.

Jeden ze sebevražedných atentátníků odpálil 
 vedle druhého autobusu, ve kterém nebyli žádní pasažeři, výbušné zařízení . Řidič autobusu zahynul na místě. Připomeneme, že se informovalo, že autobus vybuchl v důsledku zásahu protitankové rakety. Třetí terorista střílel na projíždějící vojáky přiblížně 300 metrů od incidentu.





MAR 11/12, 2042, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat