neděle 25. března 2012

IZRAELŠTÍ VOJÁCI PŮSOBÍ V ÍRÁNU V UNDERCOVERU


Izraelští vojáci se zabývají monitoringem jaderného pokroku na území Íránu. Informuje o tom dnes, 25. března britský list SUNDAY TIMES, podle jehož informací Izrael má v iráckém Kurdistánu stálou základnu vojenské rozvědky.
Jak píše vydání, vojáci speciálních sil ZAHALu, převlečení za íránské vojáky, pravidelně se vysílají do íránského týlu, k čemuž používají mimo jiné transportní vrtulníky. Jejich hlavním úkolem je nepřipustit zahájení prací nad jadernými hlavicemi.


Podle zdrojů v západní rozvědce, izraelští agenti využívají moderního, obzvlášť citlivého zařízení. Sledují hodnoty radiace v podezřelých oblastech a za chvěním půdy. Tyto údaje pak pomáhají vyhodnotit, zda probíhají jaderné zkoušky.

Zvláštní pozornost je věnována takovým objektům, jako výzkumné středisko v Parchinu a obohacovací kombinát FORDO v okolí Kumy. Podle informací deníku, izraelští vojáci působí v Íránu již několik let.

Připomeneme, že podle MAAE parchinské centrum může být klíčovým objektem jaderného vývoje. Před nedávnem média informovala, že tady byly provedeny zkoušky neutronového detonátoru. Chvíli poté stavební technika začala odklízet vrchní vrstvu půdy.

Na kombinátu FORDO bylo uskutečněno obohacování uranu do 20 %, což převyšuje úroveň, deklarovanou Íránem pro využití jaderné energie za "lékařským účelem". Tento jaderný objekt se nachází v horách, hluboko pod zemí a je schován před možným izraelským vzdušným úderem.


MAR 25/12, 1959, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat