čtvrtek 22. března 2012

IZRAEL EVAKUOVAL SVÉ VELVYSLANECTVÍ V KÁHIŘE


Izrael evakuuje svoje velvyslanectví v Káhiře a vyváží kontejnery s věcmi diplomatické mise do Tel-Avivu. Na mezinárodním letišti v hlavním městě jsou dnes posílena bezpečnostní opatření ve spojitosti s transportováním nákladů diplomatické mise ze státu. Věci, papíry z velvyslanectví přijely na letiště v pěti nákladních autech v doprovodu bezpečnostní služby izraelské mise a budou naloženy do dvou transportních letadel, které musí přiletět do Káhiry z Izraele.
Jak dnes informují místní média, Izrael se obrátil na egyptskou vládu s prosbou o povolení evakuace velvyslanectví, které se donedávna nacházelo v centru Káhiry. Na Ministerstvu zahraničí Izraele tyto informace byly potvrzeny. Zatím není známo, zda-li jde i o odchod diplomatických pracovníků. Izraelská diplomatická mise zatím nijak nekomentuje, s čím je toto rozhodnutí spojeno. Ale podle zdrojů na letišti, náklad velvyslanectví budou doprovázet i izraelští diplomaté. Velvyslanec má také odjet, ale vrátí se.


Rozhodnutí izraelské strany evakuovat své velvyslanectví může být podle egypťanů spojeno s tím, že se jim nedaří najít bezpečné místo pro svojí rezidenci. Také to může být spojeno i s posledními výroky poslanců egyptského parlamentu, kteří se minulý týden vyslovili pro deportaci izraelského velvyslance z Egyptu kvůli izraelské vojenské operaci v sektoru Gaza.


MAR 22/12, 1636, Z.G.

Žádné komentáře:

Okomentovat